Στην... Αθήνα κατεβαίνει το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Θα ενημερώσει, σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Γ΄αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.



Η προσφυγή των κατοίκων θα συζητηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2015. Αφορά στην κατασκευή φραγμάτων για τη δημιουργία τελμάτων απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. - Eldorado Gold. 

Την ίδια στιγμή, εκδικάστηκε στο Λουξεμβούργο η προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε ότι η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός το 2003 συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση και υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την εταιρεία το ποσό των 15,34 εκατομμυρίων ευρώ.

Kατά της απόφασης αυτής προσέφυγε η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητώντας να μην της επιστραφεί το ποσό (τον Απρίλιο του 2011). Η χώρα κάθισε στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απροθυμία της να εφαρμόσει την απόφαση της Κομισιόν. Όταν πληρώθηκε και η τελευταία δόση, το 2013, το ποσό με τους τόκους είχε φτάσει στα 21,6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η αίτηση ακύρωσης της απόφασης δεν αποσύρθηκε και στην έφεση η χώρα μας υποστήριξε πως τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν, εντόκως, στην εταιρία.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τα μέλη του οποίου ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "να αποσύρει αυτή την παράλογη προσφυγή που στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δημοσίου".