Δεν τα βρήκαν στη συνάντηση
Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Αμηχανία και δυσαρέσκεια ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην οποία όπως φάνηκε δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης.
Το μεταξύ τους αμήχανο κλίμα έγινε αντιληπτό αμέσως μετά την έξοδό τους από την αίθουσα της συνάντησης και την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ενώ η δυσαρέσκεια έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Και παρά το γεγονός ότι κατά την έναρξη των δηλώσεών και οι δύο άνδρες προσπάθησαν να πείσουν για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, φάνηκε ότι τελικά δεν ήταν και τόσο «φιλικό».

Όπως είπε κ. Βαρουφάκης εξήγησε από την αρχή στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έκανε λόγο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι στοχεύουν στη σταδιακή ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι «μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα προόδου» και ότι «δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων».

Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε το ενδεχόμενο πιθανής διάσκεψης για το ελληνικό χρέος. «Ήδη υπάρχει μία τέτοια διάσκεψη και αυτή λέγεται Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία.

Στην απάντηση αυτή ανταπάντησε αμέσως ο κ. Βαρουφάκης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επιστροφής της Τρόικας στην Ελλάδα. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να απαντήσει στον κ. Βαρουφάκη, απλά σηκώθηκε από την καρέκλα του και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα με τον κ. Ντάισελμπλουμ είχε μισάωρη συνάντηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη – είπε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η βούληση της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο για αλλαγή πορείας, χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και τόνισε: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».