Το ερώτημα αν η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει μερίδιο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή θα χάσει την ευκαιρία έθεσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. 


«Η πολιτική μας εγγυάται τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η θέση της αντιπολίτευσης μάς κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε όσα εξήγγειλε λίγο νωρίτερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα είμαστε σε αναστολή».

«Ενώ η πολιτική μας εγγυάται το κλείσιμο της αξιολόγησης, η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάς κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία.  Η αξιωματική αντιολίτευση δεν κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες μας. Η τελικά απόφάση ανήκει στην κρίση του ελληνικού λαού» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τι είχε πει ο Ντράγκι

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, έθεσε την ύπαρξη προγράμματος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα τονωτική ένεση συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ με αγορά κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, από τον Μάρτιο του 2015 και για 18 μήνες τουλάχιστον.



Tον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Συμπλήρωσε ότι για την χώρα μας δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας, αλλά ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης: ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Πώς το είδε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης.

Με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς.



Όλοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι, συμπαραταγμένος με την κ. Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστικό, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα, προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. 


«Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ευρώπη προχωρά» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.