Μέρα αποφάσεων και ανακοινώσεων, η σημερινή, για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Σήμερα ανακοινώνει τους υποψηφίους η Νέα Δημοκρατία, ενώ το βράδυ ήταν... γεμάτο ζυμώσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.


Αναλυτικά:

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο την επικύρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα. 

Εκτός από τα ονόματα-έκπληξη της Άντζελας Γκερέκου (Κέρκυρα) και Βασίλη Οικονόμου (Επικρατείας), κύκλοι της ΝΔ σημειώνουν ότι δεν αναμένονται άλλες μεταγραφές από κόμματα που ανταγωνίζονται τη ΝΔ στην κάλπη.

Πάντως, ο κύκλος της διεύρυνσης, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, περιλαμβάνει τον Άγη Βερούτη από τη Δράση (Β' Αθηνών), ο οποίος δεν ακολούθησε τον πρόεδρο Θ.Σκυλακάκη στο Ποτάμι.

Οριστικοποιήθηκε και η Νόνη Δούνια (Α' Πειραιά), ενώ ο καρδιολόγος Χριστόδουλος Στεφανάδης θα μετακινηθεί στην μονοεδρική της Σάμου.

Επισημοποιήθηκε επίσης η Εύη Τατούλη (κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη) στην Αρκαδία.

Για τη λίστα Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, πιθανότατα να τεθεί επικεφαλής ο πρύτανης Θ.Φορτσάκης. Στις εκλόγιμες θέσεις αναμένονται στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου πιθανότατα να καταλάβει την 4η θέση.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά έχουν επίσης κάνει εισηγήσεις για την πρώην ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα.

Επίσης, στη λίστα Επικρατείας αναμένεται να βρίσκεται ο Γ.Χατζημαρκάκης, ο Στ.Παπασταύρου και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ... σκοτώνονται τα ιστορικά στελέχη με τις... new entries. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υποψηφιότητας της Ραχήλ Μακρή, που κόπηκε από τη Νομαρχιακή Κοζάνης με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να της προτείνει να είναι υποψήφια στη μονοεδρική των Γρεβενών. Η κ. Μακρή αρνήθηκε την πρόταση και το θέμα της συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια παραμένει ανοιχτό. 

Επίσης, όπως αναφέρουν τα Νέα, η Νομαρχιακή Σερρών έκοψε την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη.

Γρίφος παραμένει ο επικεφαλής του Επικρατείας, με την Κουμουνδούρου να προϊδεάζει για όνομα-έκπληξη και να διευκρινίζει ότι ο Γιάννης Δραγασάκης -του οποίου το όνομα ακουγόταν για την πρώτη θέση- θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθήνας. 

Εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα λάβει ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Γιάννης Μηλιός και ο Γιάννης Τσιρώνης των Οικολόγων Πράσινων θα ενταχθούν σε τιμητική θέση. Έντονα συζητείται και το όνομα του Ηλία Λιβάνη, γιου του εκδότη και στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη.

Ο Θόδωρος Παραστατίδης εντάσσεται στα ψηφοδέλτια και θα είναι υποψήφιος ή στο Κιλκίς ή στη Β' Θεσσαλονίκης, ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης της ίδιας κίνησης κατεβαίνει στη Β' Αθηνών.

Από τους συνεργαζόμενους της Αριστερής Προοπτικής θα είναι υποψήφιος στην Β' Αθηνών ο Ανδρέας Νεφελούδης. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιοι συνολικά 22 εκπρόσωποι των Οικολόγων Πρασίνων, με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο να κατεβαίνει πιθανότατα στην Α' Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στη Β' Αθηνών, το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ονόματα των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκου Παππά, Δημήτρη Βίτσα, Κώστα Πουλάκη, Δημήτρη Στρατούλη, Σόφης Παπαδόγιαννη, Νάντιας Βαλαβάνη, Κώστα Ησυχου, Θεανώς Φωτίου, Γιάννη Τόλιου, Αννέτας Καββαδία, Νίκου Ξυδάκη.

Στην Α' Αθηνών θα είναι υποψήφιοι, πλην του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενδέχεται να επιλέξει και το Ηράκλειο ή τη Β' Αθηνών, οι Νίκος Βούτσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Μαρία Μπόλαρη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Φίλης.

Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής βάζουν υποψηφιότητα οι Γιώργος Πάντζας, Αλέξης Μητρόπουλος, Αλέκος Καλύβης, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος.

Ανακοινώνει και το Ποτάμι

Δίλημμα για τον Σταύρο Θεοδωράκη εξακολουθεί να παραμένει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στη λίστα Επικρατείας, αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή άνθρωπος καταξιωμένος από το χώρο της επιστήμης ή αλλού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Α' Αθήνας θα δώσουν τη μάχη, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Λυκούδης, η Αννυ Ποδηματά, ο πανεπιστημιακός Περικλής Βαλλιάνος και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. 

Στη Β΄Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφια η Αντιγόνη Λυμπεράκη από τη Δράση, η Αθηνά Δρέττα από το ΠΑΣΟΚ, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ο Γιώργος Αμυράς και ο τέως ΓΓ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Στις λίστες, σύμφωνα με το Έθνος, θα βρεθεί και ο Στέλιος Προσαλίκας από το χώρο του βόλεϊ, ενώ όπως αναφέρουν Τα Νέα, υποψήφιος θα είναι και η μεγάλη δόξα του μπάσκετ Μέμος Ιωάννου.


Σύμφωνα με το Έθνος, στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι υποψήφιοι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας και ο Γιώργος Μαυρωτάς, στην Α' Θεσσαλονίκης δεν αναμένονται εκπλήξεις: Κατεβαίνει υποψήφια η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας και η Νιόβη Παυλίδου (ΠΑΣΟΚ-Ελιά, στις πρόσφατες περιφερειακές) και στη Β Θεσσαλονίκης η (πρώην ΔΗΜΑΡ) Κατερίνα Μάρκου.