Εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για το χθες και το αύριο της Θεσσαλονίκης και προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Θησαυροί της UNESCO.


Η εκδήλωση της ΠΕΕΒΕ με θέμα «Θεσσαλονίκη: Το χθες.  Θεσσαλονίκη: Το σήμερα και το αύριο» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ., στο Βασιλικό Θέατρο. 

Στο πρώτο μέρος θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης το ντοκιμαντέρ Οι Θησαυροί της UNESCO. Πρόκειται για μια παραγωγή – προσφορά της ΠΕΕΒΕ στην πόλη, που αναδεικνύει την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σημασία των δεκαπέντε μνημείων της Θεσσαλονίκης που έχουν χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως χώροι Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μνημεία αυτά είναι:

Η Ροτόντα, η Αχειροποίητος, ο Άγιος Δημήτριος, η Μονή Λατόμου (Όσιος Δαβίδ), η Αγία Σοφία, η Παναγία Χαλκέων, ο Άγιος Παντελεήμων, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, η Αγία Αικατερίνη, η μικρή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, η Μονή Βλατάδων, ο Προφήτης Ηλίας, το βυζαντινό λουτρό στην Άνω Πόλη και τα τείχη της πόλης, στα οποία συγκαταλέγονται ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος του Τριγωνίου.

(Σενάριο ντοκιμαντέρ: Χρίστος Ζαφείρης. Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιώργος Βελένης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σανιώτης. Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Δ. Μπλιάτκας)

Στη συνέχεια θα πάρουν διαδοχικά το λόγο πέντε Θεσσαλονικείς, επιλεγμένοι -σύμφωνα με τους διοργανωτές- ώστε να αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτατο φάσμα ηλικιών, δραστηριοτήτων και απόψεων, οι οποίοι  και θα καταθέσουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουν οι :
-          Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων
-          Ελένη Σβυριάδη, αρχιτέκτων, στέλεχος της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»
-          Περικλής Μήτκας, πρύτανης του Α.Π.Θ.
-          Ισμήνη Τορνιβούκα, επιχειρηματίας και συγγραφέας
-          Σάκης Ιωαννίδης, δημοσιογράφος

Την εκδήλωση θα κλείσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.