Ο «Δον Κιχώτης», μια παράσταση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έρχεται θαρραλέα να μπει στη λογική της κριτικής σε κάθε είδους εξουσίας και σε κάθε έννοια ολοκληρωτισμού. 


Αυτό τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, μιλώντας για το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Κα πρόσθεσε: «Αυτή η φωνή φιμώθηκε. Βρήκε τον τρόπο όμως μέσα από τον λογοτέχνη του ονείρου Θερβάντες να εκφράσει όσα ήθελε να πει. Ο Γιάννης Λεοντάρης παράλληλα, βρήκε τον δικό του τρόπο να ανακαλύψει το υπονοούμενο, το κρυφό κείμενο». 

Ο σκηνοθέτης του «Δον Κιχώτης», Γιάννης Λεοντάρης, μίλησε για την αμηχανία που προκαλεί αρχικά το κείμενο, το οποίο όπως ανέλυσε κινείται σε δύο επίπεδα. «Όσο το διάβαζα ένιωθα ότι ξετύλιγα μια παιδική παράσταση. Σκάβοντας κάτω από τις λέξεις ανακάλυψα το δεύτερο «σκοτεινό» κείμενο. Το διακύβευμα στο κείμενο είναι η ισχύς του ορθολογισμού. Ο Μπουλγκάκοφ παίρνει τη σκυτάλη  και μας παρουσιάζει τον ορθό λόγο ως τον κατεξοχήν εκπρόσωπο του κακού». 

Στα καίρια ερωτήματα  που θέτει το κείμενο του Μπουλγάκοφ στάθηκε θεατρολόγος Αμαλία Κοντογιάννη που υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία του έργου. Ερωτήματα του τότε, με μια επίκαιρη υπόσταση απέναντι στο λογικό και το παράλογο, το κακό και καλό, το πραγματικό και μη πραγματικό Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ο Μπουλγκάκοφ δυναμιτίζει τη γλώσσα και ταυτόχρονα την πραγματικότητα που ζούμε». 

Ορμώμενος από τα μηνύματα του έργου,  ο Γιώργος Καύκας που υποδύεται τον Δον Κιχώτη, τόνισε το δικαίωμα του ανθρώπου να ονειρεύεται και να οραματίζεται, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα περιβάλλον που θα μπορεί να το πραγματοποιήσει. 

Από την πλευρά του ο Κώστας Βόμβολος, που αυτοσχεδιάζει ζωντανά επί σκηνής, συνθέτοντας τη μουσική της παράστασης δήλωσε ότι ότι είχαν σκεφτεί με τον σκηνοθέτη εξαρχής σήμερα δεν υπάρχει. Η μουσική είναι ακόμα σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέπει πιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της πρεμιέρας. 

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου του Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Alexey Popov, ο οποίος εντυπωσίασε με τις θεατρικές του γνώσεις. Αναφερόμενος στον ρώσο συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ τόνισε: «Αν κοιτάξουμε το έργο του θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπάρχει το αιώνιο θέμα της αντιπαράθεσης των ανθρώπων με την εξουσία. Είναι ευκαιρία μέσα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να γνωρίσουμε για αυτόν περισσότερα».