tsipras_provopoulos_20141216_01.jpg

Μπήκε για τα καλά στο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα των οικονομικών αποτελεσμάτων από αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε στήριξη στον Προβόπουλο, την ώρα που ο Ευάγ. Βενιζέλος μιλούσε για οικονομικές επιπτώσεις από την αβεβαιότητα…

 

Ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον ρόλο του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιώργο Προβόπουλο, χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Το αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή, δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία και προσθέτει ότι η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής, που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

Δραγασάκης: Η ευθύνη βαρύνει όσους πυροδοτούν το κλίμα

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, προσπαθούσε να γυρίσει το κλίμα:

«Εάν συμβεί οτιδήποτε, η ευθύνη βαρύνει όσους πυροδοτούν αυτό το κλίμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, απευθυνόμενος στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με αφορμή την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο», ο Γιάννης Δραγασάκης κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα για μεροληπτική στάση υπέρ της κυβέρνησης και επισήμανε ότι «είναι δυσάρεστο το συναίσθημα, ο διοικητής της ΤτΕ να παραβιάζει την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας».

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο κ. Στουρνάρας με τις χθεσινές του δηλώσεις «έδειξε μεροληψία», ενώ αντίθετα δεν παρενέβη δημόσια στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών περί απόσυρσης των καταθέσεων, πιστωτικών γεγονότων κτλ.

Και η απάντηση Στουρνάρα…

stournaras_vouli_20121111_01.jpg
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται, συστήνοντας στους βουλευτές να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο και άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, στις αποφάσεις τους -αναφερόμενος στην ανάγκη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας- επανήλθε με εξηγήσεις.

Όπως είπε, «είχα χρέος να προειδοποιήσω για τους κινδύνους της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας για την οικονομία».

Βούλτεψη: Αν πάμε σε εκλογές η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα

Στο χορό μπήκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος (λίγο πριν το Μαξίμου διαμηνύσει ότι σταματά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ): «Πρώτη εγώ έχω πει ότι αν πάμε σε εκλογές η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η χώρα που λέγεται Ελλάς δεν μπορεί να φέρει πρώτο κόμμα ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και αποτελείται από ένα συνονθύλευμα συνιστωσών. Στο σύνολό του, δια των πολιτικών αποφάσεων και του ιδρυτικού του συνεδρίου, αποδεικνύει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική κοινωνία» δήλωσε, στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε:

Για τη θέση του οίκου Moody's περί «πιστωτικού γεγονότος» και τη δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε πως «αυτή ήταν η είδηση της προηγούμενης Παρασκευής, την οποία είχαν δημοσιεύσει οι πάντες με πηχυαίους τίτλους, και δεν έδωσε κανείς σημασία και μόλις το είπα εγώ, "συγκλονίστηκε" η Ελλάδα!», συμπληρώνοντας πως θέλει να ρωτήσει «τον κ. Τσίπρα, τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Βούτση, αν επιτρέπεται να επαναλαμβάνω αυτά τα οποία έχουν δημοσιεύσει στην "Αυγή" και στο "Κόκκινο" -γιατί τι κρίμα, τι ατυχία- με πηχυαίους τίτλους το είχαν βάλει την Παρασκευή αυτό που είπα εγώ τη Δευτέρα».

Βενιζέλος: Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις

venizelos_ypoyrgeio_exoterikon_2013_01.jpg
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Η πολιτική αβεβαιότητα, σε σχέση με τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, προκαλεί αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Αυτό δήλωσε, σήμερα, από τις Βρυξέλες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα, και επισήμανε: «Όμως, εμείς έχουμε φτύσει αίμα πέντε χρόνια για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και παρουσιάζει επιτεύγματα. Αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές.

Αν ο ελληνικός λαός θέλει να κάνει την επιλογή μετά να αναθέσει την ευθύνη σε κάποιους που θα καταστρέψουν μετεκλογικά τα επιτεύγματα και τις θυσίες, ας το κάνει. Ως τότε, όμως, εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που κάναμε με τεράστιο κόπο και με τεράστιο πόνο».

Σκληρή η Γερμανική στάση

Με διακοπή της χρηματοδότησης και απομόνωση της Ελλάδας από την Ευρώπη απειλεί η γερμανική κυβέρνηση, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις κυβερνητικών πηγών του Βερολίνου, ξεκαθαρίζεται πως «αν βγει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και εφαρμόσει το πρόγραμμα που υπόσχεται τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα από την ΕΕ».