Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν ένα διαφορετικό τεστ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το οποίο βασίζεται στην ανίχνευση στο αίμα ενός συγκεκριμένου μετάλλου, του ψευδαργύρου.


Για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στην ισοτοπική σύνθεση του ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί στον ιστό του μαστού, αποτελούν έναν μετρήσιμο βιοδείκτη, που προειδοποιεί έγκαιρα για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Φιόνα Λάρνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Metallomics» της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, εμπνεύστηκαν την τεχνική ανάλυσης του ψευδαργύρου στο σώμα από ανάλογες μεθόδους ανάλυσης των μεταλλικών ισοτόπων, που χρησιμοποιούνται στις γεωεπιστήμες, για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής κλπ.

Οι επιστήμονες έκαναν μια μικρή πιλοτική δοκιμή σε δέκα γυναίκες, εκ των οποίων οι πέντε είχαν καρκίνο του μαστού και οι υπόλοιπες ήσαν υγιείς. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστού του μαστού από όλες.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές 100 φορές πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των μετάλλων, από αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα οι γιατροί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ο καρκίνος κάνει την εμφάνισή του, μεταβάλλει αδιόρατα τον τρόπο που τα κύτταρα του ασθενούς επεξεργάζονται τον ψευδάργυρο.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιθανώς ανάλογες αλλαγές λόγω του καρκίνου συμβαίνουν και στο μέταλλο του χαλκού, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν για ένα μελλοντικό μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ.

Οι ερευνητές επίσης ελπίζουν ότι η νέα κατανόηση της συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων και ιδίως του ρόλου των πρωτεϊνών που περιέχουν θείο, όσον αφορά την επεξεργασία του ψευδαργύρου, μπορεί πιθανώς να βοηθήσει και στην ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ