Παρατηρητήριο επαγγελματικού προσανατολισμού δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη. Την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία ανέλαβαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να δώσουν διέξοδο στις ανάγκες των νέων για επαγγελματικό προσανατολισμό και να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στην ελληνική κοινωνία.


Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η ίδρυση του Παρατηρητηρίου επιχειρεί να απαντήσει στην έλλειψη ενός ολοκληρωμένου, αποτελεσματικού συστήματος μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα δίνει πραγματικές διεξόδους στους νέους και τις νέες για τη μετέπειτα εξέλιξή τους σε όλα τα πεδία του δημόσιου βίου. Ακόμη πιο βασική είναι η έλλειψη μιας διαδικασίας σοβαρής μελέτης των προοπτικών διαφορετικών επαγγελμάτων και κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, αναλόγως των τοπικών κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών, αλλά και των διεθνών εξελίξεων.

Το Παρατηρητήριο θα έχει στόχο να παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και των αναγκών της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη γειτονιά της χώρας, αλλά και στο διεθνές σκηνικό, προκειμένου να συντάσσονται περιοδικά ανανεωμένες εκθέσεις για τις δυνατότητες και τις προοπτικές συγκεκριμένων επαγγελμάτων και κλάδων. Ένα πρώτο βήμα ήταν η έρευνα πεδίου που διενεργήθηκε με τη διανομή ερωτηματολογίων σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα σε μαθητές της Γ Λυκείου, προκειμένου να μελετηθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων της Θεσσαλονίκης.

Ημερίδα
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Η σημασία του και τρόποι ενίσχυσης του», αύριο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 17.00, στο Κέντρο Έρευνας και Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κόκκινο κτίριο, πλησίον φοιτητικής λέσχης Α.Π.Θ.).

Στην ημερίδα θα συζητηθούν τα θέματα «Υπάρχει Επαγγελματικός Προσανατολισμός Σήμερα;», «Οι τάσεις της αγοράς σήμερα» και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ. Τις συζητήσεις θα συντονίσει ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ και θα συμμετάσχουν οι: Θεόδωρος Κατσανέβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνος, CEDEFOP, καθώς και εκπρόσωποι της αγοράς (μέσω των Επιμελητηρίων), της Regional Labor Market με σύνδεση Skype και του Κέντρου Εργάνη.

Η ημερίδα απευθύνεται σε μαθητές, καθηγητές, γονείς και φορείς που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και στοχεύει σε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις τάσεις της αγοράς και των αναγκών της κοινωνίας και την ικανότητα των νέων να αντιλαμβάνονται τις τάσεις και τις ανάγκες αυτές.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.