Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Having their say

Εγκαινιάζεται, απόψε, στις 6 το απόγευμα, στον κεντρικό ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η Έκθεσης Φωτογραφίας «HAVING THEIR SAY».

 

Την παρουσιάζουν η Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αφορά ένα εν εξελίξει έργο φωτογραφικής καταγραφής των πτυχών της ζωής των Ευρωπαίων νέων, σε μια χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα. Διακεκριμένοι φωτογράφοι από την Τσεχία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα έχουν καταγράψει και μας παρουσιάζουν, μέσω της δυναμικής της φωτογραφίας, στιγμές των νέων των χωρών τους, δημιουργώντας έναν μοναδικό καμβά ιστοριών, ικανών να αναδείξουν την προοπτική των επίκαιρων κοινωνικών προκλήσεων της Ευρώπης.

Οι φωτογραφίες από τις πέντε χώρες θα παρουσιαστούν σε άμεση συνομιλία με αυτές των νέων τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης που έχουν ανταποκριθεί στο αντίστοιχο OPEN CALL της Έκθεσης, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό εικόνων μέσα απ’ το οποίο οι νέοι εκφράζουν τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητές τους, αποτυπωμένες πότε από έναν εξωτερικό παρατηρητή και πότε από τους ίδιους.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Γιάννης Κόντος (Ελλάδα), Robin Maddock (Τσεχία), Benedicte Kurzen (Λετονία), Maciek Nabrdalik (Πολωνία), Donald Weber (Ρουμανία)

Λίγα λόγια για τη διοργάνωση

Η Έκθεση «HAVING THEIR SAY» γεννήθηκε στο πλαίσιο του project «SEA CHANGE» το οποίο ξεκίνησε το 2012 με τη χρηματοδότηση των ΕΕΑ Grants και Norway Grants, αναθέτοντας σε διακεκριμένους φωτογράφους από την Τσεχία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα να καταγράψουν μέσω της παρεμβατικής τέχνης τους τμήματα της νεολαίας των χωρών τους, δημιουργώντας ένα μεστό σύνολο αφηγήσεων, με σκοπό να ιχνηλατήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο

Η Έκθεση Φωτογραφίας HAVING THEIR SAY, επιθυμώντας να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο δημιουργίας αντιδράσεων, προσκάλεσε τους νέους της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 15 έως 25 ετών, σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας, που υπήρξε ενεργός από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014. Οι φωτογραφίες τους δημοσιεύονταν στην επίσημη σελίδα της Έκθεσης στο Facebook, δημιουργώντας κατ’αυτόν τον τρόπο έναν διαδικτυακό χώρο έκφρασης, επικοινωνίας και βιωματικής μάθησης, μια διαδικασία σκέψης και στοχασμού με «ομιλητές» τους νέους.

Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδείξει τη συνεχή και έντονη παρουσία των νέων στον δημόσιο χώρο, τις ανάγκες τους για έκφραση μέσω αυτού, την επιθυμία τους να συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, αναλαμβάνοντας δράση. Για το λόγο αυτό η έκθεση θα πλαισιώνεται και από παράλληλες δράσεις και εργαστήρια, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο πολιτιστικός πλούτος των νέων έγκειται στην επιθυμία τους «εκτεθούν», προκειμένου να εκφράσουν κάτι που νιώθουν. Τα EEA και Νοrway Grants στοχεύουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ταυτότητα της Έκθεσης

  • Επιμέλεια: Μαρία Σφυράκη
  • Διάρκεια: 24 Νοεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου 2014
  • Επίσημο finissage: 19 Δεκεμβρίου 2014
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00-18:00, Σάββατο - Κυριακή: 11:00-18:00
  • Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου Α1, Δημοτικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
  • Τηλέφωνο: +30 2102822981 | +30 6972660709

Σχόλια