Τη λειτουργία γιουσουρούμ, κάθε Κυριακή, στην οδό Νικηφόρου Ουρανού, θα προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.


Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία πριν από λίγο στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (υπέρ της πρότασης της διοίκησης του δήμου ψήφισαν οι σύμβουλοι της "Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη" -που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ-  της "Θεσσαλονίκης - Ανοικτής Πόλης" -που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Ελεάννας Ιωαννίδου των "Πολιτών σε Δράση" -που στηρίχθηκε από τους Οικολόγος).

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα άγγιξε το τετράωρο, με τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης (τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Π. Φιλιππίδη, τον πρόεδρο των Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Χ. Νικολόπουλο, τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων) να διαφωνούν κάθετα και μόνον ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Ρομά "Η Ομόνοια" να συμφωνεί.

 Η πρόταση του δήμου κρίθηκε ως "θολή" από τους συμβούλους της παράταξης "Εντάξει" του Στ. Καλαφάτη. Ο επικεφαλής της παράταξης ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, να γίνει διαβούλευση με τους φορείς και να επανέλθει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση. "Το κάνω καθαρό, ότι είμαστε κατά όσων στήνουν ένα σεντόνι μπροστά από νόμιμο κατάστημα και πουλούν προϊόντα ευτελούς αξίας και μη ασφαλή, χωρίς να κόβουν απόδειξη", είπε ο κ. Καλαφάτης. Ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κούβελας, της ίδιας παράταξης, επισήμανε πως η αγορά δεν αφορά τους Ρομά, αλλά όποιον θέλει, αφού δεν θέτει περιορισμούς.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου επεσήμανε ότι διαβούλευση είχε γίνει στην προηγούμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου και οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι είχαν κληθεί να παρακολουθήσουν την πιλοτική λειτουργία της αγοράς, αλλά ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν.

"Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα μορφή αγοράς. Μπορεί να αρχίσει ως μια ακόμη λαϊκή αγορά, αλλά, σιγά  σιγά, θα εξελιχθεί", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΕΣΘ, που αντιπρότεινε την ολοκλήρωση της πρότασης του Συλλόγου για τη δημιουργία όπεν μαλ.