Polytexneio_poreia_thessaloniki_20141117_01.png

Επανήλθαν, αυτήν την ώρα (22.55) οι κανονικοί ρυθμοί ζωής της Θεσσαλονίκης, μετά τις τρεις πορείες που έγιναν για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Ήδη, ο μεγάλος όγκος των αστυνομικών δυνάμεων (περίπου 1.000 αστυνομικοί όλων των βαθμών και υπηρεσιών) έχει αποσυρθεί και στην πόλη κινούνται οι συνήθεις δυνάμεις της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας. Επίσης, έχουν αποσυρθεί όλοι οι διαδηλωτές (εδώ και μία ώρα), αλλά και κουκουλοφόροι, οι οποίοι προκάλεσαν μικροεπεισόδια, τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας, όσο και με τη λήξη της.

Συγκεκριμένα, οι νεαροί ταραξίες, που αποτέλεσαν την μικρή θλιβερή εξαίρεση των μεγάλων πορειών, αποκόπηκαν, κάποιες στιγμές, από το κύριο σώμα της πορείας και πέταξαν πέτρες σε βιτρίνες καταστημάτων, στην οδό Εγνατία. Επίσης, με τη λήξη της πορείας –κι ενώ ο κύριος όγκος των φοιτητών αποσύρονταν- δυο ομάδες από αυτούς επιτέθηκαν κατά δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν μακριά από το χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής (η πρώτη διμοιρία πίσω από την κλειστή Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ και η δεύτερη πίσω από το Παλέ Ντε Σπορ). Έπεσαν πέτρες και μολότοφ και, τελικά, οι νεαροί ταραξίες αποχώρησαν.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν για το Πολυτεχνείο. Πρώτη ξεκίνησε η πορεία του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ. Συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα και κατά τη διάρκειά της δε συνέβη το παραμικρό.

Ακολούθησε η πορεία των Φοιτητικών παρατάξεων, του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή περίπου 7.000 ατόμων. Σε αυτήν εισχώρησαν περίπου 500 αντιεξουσιαστές κι από αυτούς αποκόπηκαν οι κουκουλοφόροι που προκάλεσαν τα μικροεπεισόδια.

Όταν ο κύριος όγκος της πορείας έφθασε στο Συντριβάνι, οι φοιτητές συνέχισαν στην Εθνικής Αμύνης, βγήκαν στην Αγγελάκη κι από εκεί μπήκαν στο χώρο της Πολυτεχνικής. Οι άλλοι συμμετέχοντες αποχώρησαν από την περιοχή της πλατείας Συντριβανίου. Οι φοιτητές περιφρούρησαν την πορεία και δεν επέτρεψαν στους κουκουλοφόρους να επιστρέψουν στον κύριο όγκο της πορείας. Εκείνοι περιορίστηκαν στο να ακολουθήσουν στις παρυφές της πορείας και να μπουν στο χώρο του ΑΠΘ για να παραμείνουν στα σκαλιά του κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής. Από εκεί εξαπέλυσαν τις δύο επιθέσεις κατά των αστυνομικών, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια.

Αυτήν την ώρα, αποκαθίσταται η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.