«Η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν αυτό που ξέραμε από πριν ότι θα είναι: σκληρή και συνολική» επισημαίνει  ο πρωθυπουργός, σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής».


Στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα «έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα σε ελάχιστο χρόνο» και «κανείς δεν μπορεί να μας μέμφεται ότι, τάχα, "δεν κάνουμε αρκετά"», ενώ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, τονίζει ότι το πιο σημαντικό για την "επόμενη μέρα" είναι η πολιτική σταθερότητα. «Πρέπει να τελειώνουμε με την πολιτική αστάθεια, οριστικά, εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Γιατί αν δεν βγάλουμε Πρόεδρο αυτό θα σημάνει πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία. Και τελικά, αναγκαστική επιστροφή στα μνημόνια από πολύ χειρότερες θέσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για τη χώρα» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός

Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για πολιτική συνεννόηση, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα και όχι να «διευκολυνθούν» όσοι την αποσταθεροποιούν. «Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει όποια αντίρρηση θέλει για την πολιτική μας. Δικαίωμά τους. Κανείς δεν τους ζητά να αλλάξουν άποψη σε οτιδήποτε. Αλλά δεν μπορούν να σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, οδηγώντας σε αστάθεια τώρα που πάμε να βγούμε από την κρίση οριστικά» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αν θέλουν να συνεννοηθούμε πώς θα βγάλουμε όλοι μαζί Πρόεδρο τότε η εθνική συνεννόηση είναι εφικτή και εγώ τη θέλω πρώτος. Αν επιμένουν να σέρνουν τη χώρα σε εκλογές, σε τι ακριβώς να "συνεννοηθούμε"; Στο πως θα τα τινάξουν όλα στον αέρα;».

Τέλος, ο πρωθυπουργός θέτει καθαρά το δίλημμα ή μένουμε στον δρόμο της εξυγίανσης και τηρούμε τους στόχους ή ανατρέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέφουμε στα ελλείμματα. «Θα μείνει η Ελλάδα στον δρόμο της εξυγίανσης, τηρώντας τους δημοσιονομικούς στόχους και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις; ΄Η θα επιστρέψει στην εποχή των ελλειμμάτων και στην ανατροπή των μεταρρυθμίσεων; Αυτό είναι το μόνο εμπόδιο πια για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς.