polytexneio-2010-thessalonikix.jpg

Τη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, του πρόωρα χαμένου αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης θα τιμήσουν και φέτος οι συναγωνιστές του, οι σύντροφοι και φίλοι του.

 

Η τελετή μνήμης για τον και πολιτικό κρατούμενου της χούντας, έναν από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης στην  Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ το Νοέμβρη του 1973, θα γίνει σήμερα Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ισόγειο του κτιρίου της Πολυτεχνικής σχολής, μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί προς τιμήν του.

Ο Θωμάς Βασιλειάδης –ένας από τους 35 που κρατήθηκαν ως πρωταίτιοι της εξέγερσης κατά της Χούντας στη Θεσσαλονίκη- είναι ένας από τους τρεις (οι άλλοι είναι οι Πάνος Ερμείδης και Κώστας Αναγνωστόπουλος) που, από νωρίς, μετά τη δικτατορία, πήραν την πρωτοβουλία της σύντα­ξης ενός κειμένου, που περιγράφει το κλίμα εκείνης της εποχής, των πρώτων χρόνων της αντιπολίτευσης. Το υπέγραψαν δεκάδες. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από αυτό το ιστορικό κείμενο:

«...Δυστυχώς, μετά την μεταπολίτευση, το ενωτικό και μαζικό πνεύμα εκείνης της εποχής δίνει σιγά – σιγά τη θέση του στο κομματικό και ατομικό συμφέρον. Πράγμα που συνεχίζεται με εντονότερο ρυθμό όσο περνά ο καιρός και επιβεβαιώνεται από τον αγώνα δρόμου που γίνεται για την οικειοποίηση του Πολυτεχνείου. Πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οικειοποιείται τους αγώνες του 1973. Και πως συνθήματα του τύπου «ο αγώνας δικαιώθηκε», «δικαιώνεται» ή «συνεχίζεται», με τη σκοπιμότητα που λέγονται, δεν έχουν καμιά σχέση με το νόημα του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται καταλήγουν σε παρελάσεις κομματικών μπλοκ που συναγωνίζονται μεταξύ τους για την προβολή των δικών τους συνθημάτων και για το πλήθος που μπορούν να στρατεύσουν. Τέτοιου είδους τριήμερες, επταήμερες ή δεκαεπταήμερες εκδηλώσεις, με πομπώδες ύφος και δοξαστικά, οδηγούν αναπόφευκτα σε αδρανοποίηση του πνεύματος αντίστασης και σε αλλοίωση του πολιτικού ήθους που χαρακτήριζε τους νέους που αντιτάχθηκαν στη δικτατορία...».

Σήμερα, γίνεται στη μνήμη του, μια εκδήλωση –με οργανωτή τον ΣΥΡΙΖΑ.