ripansi_kavalari_anthrakiko_asvestio_20141107_01.JPG

Το… τοπίο της φωτογραφίας δεν είναι από τη ΝASA, ούτε απεικονίζει κάποιον άλλον πλανήτη. Είναι… χωράφι στο Καβαλάρι!

 

Δικογραφία σε βάρος 39χρονου, που είχε νοικιάσει χωράφι στο Καβαλάρι και πετούσε εκεί σκόνη από σοβά και κιμωλία, σχημάτισαν αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

Προηγήθηκαν καταγγελίες των κατοίκων ότι ο 39χρονος πετούσε εκεί υλικά από οικοδομές που μπορεί να ήταν επικίνδυνα για την υγεία. Έγινε αυτοψία και διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος παρέβαινε το Νόμο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την οποία συνέδραμαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο 39χρονος εκμισθωτής του αγροτεμαχίου, εναπόθεσε ανεξέλεγκτα από τον Ιούλιο, σε έκταση περίπου δύο στρεμμάτων, σκόνη ανθρακικού ασβεστίου, χωρίς να φροντίσει για την αποκατάσταση και εξυγίανση του χώρου.

Τι είναι το ανθρακικό ασβέστιο

Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται ως υλικό οικοδομών, αποτελεί το κύριο συστατικό του σοβά, ο οποίος προκύπτει με αντίδραση με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Από ανθρακικό ασβέστιο αποτελείται και η κρητίς (φυσική κιμωλία). Χρησιμοποιείται επίσης ως προσθετικό τροφών, ως χρωστική για το λευκό χρώμα.

Το ανθρακικό ασβέστιο αντιδρά σχετικά εύκολα με άλλα οξέα απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας του ανθρακικού οξέος που παράγεται.

Έτσι, είναι ευαίσθητο στην όξινη βροχή. Το ανθρακικό ασβέστιο στα μάρμαρα αντιδρά με το θειικό οξύ αντικαθιστώντας το με θειικό ασβέστιο, το οποίο αντιστοιχεί στο υλικό γύψος. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως γυψοποίηση των μαρμάρων.

Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.