metro_thessalonikis_egnatia_03.jpg
Με πυκνογραμμένη ανακοίνωση πέντε σελίδων, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης (ξανα)αναλύει την άποψή της για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό.

 

Ο δήμος υποστηρίζει ότι η προσφυγή του στο ΣτΕ για ακύρωση της «απόφασης Παναγιωτόπουλου» (Ιούνιος 2014), όπως και η επόμενη προσφυγή, δεν εμποδίζει με κανέναν τρόπο την εκτέλεση εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Επαναθέτει, δε, θέμα μη απόσπασης των αρχαιοτήτων, παρά το ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε πει ότι ο δήμος δε θα επιμείνει στο θέμα αυτό! Με μία πρόταση 139 λέξεων(!) ο συντάκτης του κειμένου εξηγεί:

“Η αποστροφή του Δημάρχου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (3 και 4 Νοεμβρίου 2014) σχετικά με το ενδεχόμενο να αποδειχτεί πολύ ακριβή η μη απόσπαση των αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή του Σταθμού, αναφερόταν ελλειπτικά, κατά τις ανάγκες του προφορικού λόγου, σε μια μόνο από τις περισσότερες ενδεχόμενες καταλήξεις της ζητούμενης γνωμοδότησης και δήλωνε απλώς ότι εφόσον από τη γνωμοδότηση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα προκύψει ότι η μη απόσπαση των αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου δεν είναι εφικτή, μεταξύ άλλων και εξαιτίας κόστους και χρόνου των σχετικών εργασιών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα επιμείνει σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θα εξακολουθήσει όμως να μοχθεί για τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και για την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου της πόλης, μέσα από τις νόμιμες και επιβεβλημένες τεχνικά διαδικασίες (μελέτης και εκτέλεσης) της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων μνημείων”.

Η διοίκηση του δήμου εγκαλεί την Αττικό Μετρό επειδή, όπως τονίζει, δε δίνει στοιχεία των εργασιών σε ανεξάρτητη (ιδιωτική) κατασκευαστική εταιρία για να διαπιστωθεί πού οφείλονται οι καθυστερήσεις, αλλά και για το ότι δε συνεργάζεται με τη μελετητική ομάδα του ΑΠΘ Αλεξοπούλου-Παπακώστα για να προκύψει άλλη λύση για τα αρχαία του –υπό κατασκευήν- σταθμού Βενιζέλου. Μάλιστα, όσον αφορά τη χορήγηση των στοιχείων που αφορούν τις εργασίες, ανακοινώνει ότι απέστειλε εξώδικο στην “Αττικό Μετρό Α.Ε.”. Εγκαλεί, όμως και το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή, όπως αναφέρει “τηρούσε παρελκυστική στάση και αναληθώς διέδιδε ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο να προχωρήσει σε ακύρωση της «απόφασης Τζαβάρα» και στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, προτού ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποσύρει την προσφυγή του στο ΣτΕ”.

Κατηγορεί, επίσης, τη διοίκηση της εταιρίας για “παρελκυστικές τακτικές, λασπολογία και μετάθεση ευθυνών επιδιώκει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να «πνίξει» την υπόθεση, μαζί με τα Αρχαία και με το μέλλον της πόλης”. Κατηγορεί, όμως και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη, για σιωπή…

Η απάντηση Καλαφάτη

kalafatis-omilia_20140511_01.JPG
Μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, ακολούθησε (σύντομη) ανακοίνωση του Στ. Καλαφάτη. Σε αυτήν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ σημειώνει ότι, την ευθύνη για την κατασκευή του μετρό έχει το υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κι όχι το Περιβάλλοντος και κατηγορεί, ουσιαστικά, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι αποφεύγει το διάλογο:

«Επιμένουμε να προσκαλούμε και να προκαλούμε σε ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, μέσα από θεσμικά όργανα, σε πλαίσιο σύνθεσης και συναίνεσης, για το καλό της Θεσσαλονίκης. Η επιμονή μας, ερμηνεύεται από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ως… σιωπή(;)! Τελικά, ποιος κρύβεται στα τούνελ του μετρό, για να αποφύγει τον ουσιαστικό διάλογο», ρωτά;

Κάνει, δε, λόγο για αφωνία της διοίκησης του δήμου στο θέμα αυτό και για άστοχη αναφορά στο πρόσωπό του.