savvopoulos_02.jpg
Μια μοναδική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

 

Θα παρακολουθήσουν μια παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 19:00, στο Ζωγράφειο Λύκειο, που διανύει τα 121 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο τα Εισόδια της Παναγίας του Πέρα.

Οι μαθητές θα τραγουδήσουν μαζί τραγούδια βγαλμένα από την κοινή παράδοση των δύο πόλεων αλλά και τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, που “γεννήθηκε στη Σαλονίκη”, κατάγεται όμως από την Κωνσταντινούπολη. Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα τραγουδήσει μαζί τους και θα μοιραστεί μνήμες αγαπημένες και ιστορίες του Κωνσταντινουπολίτη πατέρα του Γεώργιου Σαββόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, θα απονείμει στον Διονύση Σαββόπουλο τον τίτλο του «Επίτιμου Ζωγραφειώτη».

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στην εκδήλωση επίσης θα παραστούν οι απόφοιτοι του Ζωγραφείου, της τάξης του 1964, οι οποίοι θα γιορτάσουν τη χρυσή επέτειό τους και οι απόφοιτοι της τάξης του 1974 τα σαράντα χρόνια τους. Για τους αποφοίτους θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή το απόγευμα της Παρασκευής.

Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου οι μαθητές και όλοι οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν το πρωί την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό των Εισοδίων της Παναγίας της Κοινότητας Σταυροδρομίου-Πέρα και την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τότε οι νεκροί πεθαίνουν, όταν τους λησμονούν», με θέμα το Κοιμητήριο Σισλί Κωνσταντινουπόλεως, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο Istanbul Lutfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarai και διοργανώνεται από την Κοινότητα Σταυροδρομίου. Το βράδυ της Παρασκευής οι απόφοιτοι του 1964 θα διασκεδάσουν στο Ζωγράφειο, με τους ήχους του Τέρη Ιερεμία, μουσικού του γνωστού συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60 Charms και του μουσικού Σταύρου Αυγερινού

Επιπλέον οι μαθητές των δύο σχολείων κατά την παραμονή τους στην Πόλη θα επισκεφτούν την Αγια-Σοφιά, το Μπλε Τζαμί, τη Βυζαντινή Κινστέρνα, τον Αθλητικό Σύλλογο του Πέρα, το Aquarium, την Κοινότητα Μέγα Ρεύματος και θα περιηγηθούν εν πλω στον Βόσπορο.