«Διορία» έως την Τετάρτη έχει η ελληνική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να διευθετήσει τις εκκρεμότητες και να δρομολογήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της τρόικας.
Καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, βασικό «αγκάθι» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015, που η τρόικα επιμένει ότι είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και τονίζει ότι, με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει μειωθεί σημαντικά, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί χωρίς μέτρα είναι αδύναμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα συνεχίζονται και αφορούν στην περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος μνημονίου και η προληπτική γραμμή στήριξης και οι όροι που θα συνοδεύουν τη μεταμνημονιακή εποχή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όποιες δράσεις και μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αναβάλλει λόγω κυρίως του τεράστιου πολιτικού κόστους για αργότερα (όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό κτλ) θα πρέπει να μπουν στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, εξηγούν αξιωματούχοι της ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή η αναβολή της συζήτησης των μέτρων αυτών στο μέλλον μπορεί να ανακουφίσει πρόσκαιρα την κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια θα έχει να αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι βάζει την Ελλάδα σε ένα νέο αυστηρό πρόγραμμα.