Ύψος 8 μέτρων έχει το τρίτο δωμάτιο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν νέα σημαντικά ευρήματα, όπως θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής καθώς και η αρχή της σκάλας που ξεκινάει από τον τρίτο προς τον τέταρτο θάλαμο.


Όπως ενημέρωσε η επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές).

Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει», πρόσθεσε.

Όσο για τον «ένοικο του τάφου», επανέλαβε: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι αυτόν».

Η ενημέρωση από την κ. Περιστέρη, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, διήρκεσε δυόμισι ώρες. Η κ. Μενδώνη, υποστήριξε ότι «η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αξιοποιηθεί η περιοχή». Για τα όσα ακούγονται από κάποιες πλευρές, ότι οι αρχαιολόγοι πιέζονται όσον αφορά την ανασκαφή για πολιτικούς λόγους, απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω πώς ένας πολιτικός υπαγορεύει το χώρο μιας ανασκαφής».

Για το ίδιο θέμα, η αρχαιολόγος διευθύντρια της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τόνισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις κακίες που λέγονται και γράφονται».