Χορηγούσαν παράνομα ιατρικά σκευάσματα

Κύκλωμα, που από τα τέλη του 2013 εμπλέκεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρικών σκευασμάτων, εξάρθρωσαν έπειτα από πολύμηνες έρευνες αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας γιατρός, δύο φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος πρώην ιατρικός επισκέπτης, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και τρίτη φαρμακοποιός, ηλικίας 59 ετών.

Όπως προέκυψε, ο 60χρονος εμπλεκόμενος γιατρός προέβη σε 2.500 συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα. Οι συνταγές εκτελούνταν κατά βάση σε δύο φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο και την Ανω Πόλη.

Για καθεμιά από τις παράνομες αυτές συνταγές ο εμπλεκόμενος γιατρός εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου και στη συνέχεια κατέθετε στον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να αμειφθεί για τις υποθετικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί, ηλικίας 64 και 51 ετών, εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν σε συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα.

Στο φαρμακείο της μη συλληφθείσας τρίτης φαρμακοποιού εκτελέστηκαν το 2013 τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές.

Ο συνταξιούχος ιατρικός επισκέπτης προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μετά τη συνταγογράφηση κατέθετε τις συνταγές στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ' όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Από την παράνομη αυτή δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία άνω των 52.000 ευρώ.

Σε έρευνα σε δύο σπίτια του συλληφθέντος γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιείτο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, 182 αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και διάφορα έγγραφα ιατρικής φύσεως.

Σε έρευνα στο σπίτι του συνταξιούχου κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, παράβαση του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η αστυνομική έρευνα για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος συνεχίζεται.

Σχόλια