«Δυναμική των Μικρών Πλανητών και εξελικτική πορεία του Ηλιακού Συστήματος» είναι το θέμα διάλεξης του Κλεομένη Τσιγάνη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ, που θα δοθεί σήμερα, Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.


Ο ομιλητής θα εστιάσει στη δυναμική συμπεριφορά των μικρών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, τόσο στις μέρες μας όσο και κατά τα πρώιμα στάδια σχηματισμού του. Θα επικεντρωθεί στη μελέτη του μεγαλύτερου σχηματισμού σωμάτων που παρατηρείται στο ηλιακό σύστημα, της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών και θα δείξει με ποιόν τρόπο «παράγονται» οι δυνητικά επικίνδυνοι Παραγήινοι Αστεροειδείς (Near Earth Asteroids).

Σύμφωνα με τον καθ. Τσιγάνη, ο συνδυασμός των πολλών παρατηρησιακών δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας με τα κατάλληλα μαθηματικά και φυσικά πρότυπα μπορούν να μας δώσουν ένα πλήρες στατιστικό μοντέλο εκτίμησης του κινδύνου. Επίσης, τα ίδια μοντέλα δείχνουν ότι η δυναμική του πρώιμου ηλιακού συστήματος ήταν πολύ διαφορετική απ'ό,τι στις μέρες μας. Θα δούμε πώς, συνδυάζοντας κατάλληλα τις παρατηρήσεις με κάποιες λογικές υποθέσεις και τα κατάλληλα υπολογιστικά εργαλεία, μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα πρώτα εξελικτικά στάδια του ηλιακού συστήματος, όταν «βροχές» αστεροειδών έπεφταν στη Γη, επιδρώντας καταλυτικά στην εξέλιξη της Βιόσφαιρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ποιος είναι ο Κλ. Τσιγάνης

Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε (1974) και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου και τελείωσε το Λύκειο (1991). Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απ' όπου αποφοίτησε το 1996. Στη συνέχεια, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ, όντας υπότροφος του ΙΚΥ (1998 - 2002), και αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής το 2002.

Μετά το διδακτορικό του, εργάστηκε ως Ερευνητής στο Observatoire de Nice (Γαλλία), μέχρι το 2005. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εξελέγη Λέκτορας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα, ως Επίκουρος Καθηγητής.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Southwest Research Institute (ΗΠΑ), στο Institut für Astronomie (Βιέννη), στο Observatoire de Nice (Γαλλία), στο Astronomical Observatory of Belgrade (Σερβία), κ.α.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε τόμους διεθνών συνεδρίων, οι οποίες συγκεντρώνουν πάνω από 2000 ετεροαναφορές.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τα πεδία της δυναμικής εξέλιξης του ηλιακού συστήματος, της ουράνιας μηχανικής και της δυναμικής των εξωπλανητικών συστημάτων. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε περίπου 30 διεθνή συνέδρια - σε 7 από αυτά ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Το 2008 τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στην αστρονομική έρευνα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) με τη μετονομασία του αστεροειδούς 1999RC221 σε "(21775) Tsiganis".

Tο 2009 τιμήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ με το Βραβείο νέου ερευνητή και το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο «Γ. Φωτεινού» της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι μέλος της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. (Γραμματέας του ΔΣ, 2014-2016) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).