Συνεχίζει την προσφορά της η υπηρεσία "Νοσηλεία στο σπίτι" του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Θεσσαλονίκη, προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα αναγκαία σήμερα που η δύσκολη οικονομική συγκυρία πλήττει ολοένα και περισσότερους.


Η υπηρεσία ,που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2008, προσφέρει νοσηλευτική φροντίδα, ψυχοκοινωνική στήριξη και ανακούφιση, στους ίδιους τους εξυπηρετούμενους αλλά και στο συγγενικό τους περιβάλλον, προωθώντας και με τον τρόπο αυτό το ανθρωπιστικό έργο και τις αξίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν στο κρεββάτι της ασθένειας, μπορούν να δεχθούν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι πραγματοποιούν επισκέψεις στο σπίτι και αρχικά εξακριβώνουν τις ανάγκες υγείας του εξυπηρετούμενου και προχωρούν σε κατάρτιση ενός πλάνου φροντίδας. Ακολούθως προσφέρουν τις απαιτούμενες νοσηλευτικές υπηρεσίες : περιποίηση ελκών και τραυμάτων, παρεντερική χορήγηση φαρμάκων, καθετηριασμοί ουροδόχου κύστης, εμβολιασμοί, λήψη ζωτικών σημείων, μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης (με μετρητή), περιποίηση στομίων και φροντίδα ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση του αρρώστου, του φροντιστή και της οικογένειας σε ορθές τεχνικές φροντίδας με σκοπό την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων υγείας.

Η υπηρεσία "Νοσηλεία στο σπίτι", το έργο της οποίας στηρίζουν 10 εθελοντές, εκτός από ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ασθενείς και τους συγγενείς τους βοηθάει και με δανεισμό υποστηρικτικού υλικού (νοσηλευτικού κρεβατιού, αναπηρικού αμαξιδίου, βακτηριών, περιπατητήρων, ερεισίνωτων κ.α.). Αναλαμβάνει επίσης διάφορες εξυπηρετήσεις σε θέματα συνταγογραφήσεων, συνοδείας ασθενών με κινητικά προβλήματα σε ιατρικά ραντεβού, ενώ ενημερώνει νοσοκομεία και φορείς για τις ανάγκες κάλυψης ιατρικών και προνοιακών αναγκών.

Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία στο σπίτι  παραπέμπονται στον Ερυθρό Σταυρό από τα νοσοκομεία, διάφορους κοινωνικούς φορείς, καθώς και από μεμονωμένα άτομα από το περιβάλλον τους.

Κατά την τελευταία διετία η ¨Νοσηλεία στο σπίτι" κάλυψε συνολικά 418 περιστατικά, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.550 επισκέψεις κατ΄οίκον από τις νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, ενώ έγιναν 67 συνταγογραφήσεις και 203 κοινωνικά και ιατρικά διαβήματα.

Τα κριτήρια επιλογής των εξυπηρετούμενων ασθενών που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι η ηλικία ( να είναι άνω των 15 χρόνων), η οικογενειακή κατάσταση  (δίνεται προτεραιότητα στα μοναχικά άτομα) και η οικονομική κατάσταση καθώς δίνεται προτεραιότητα σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα, ανασφάλιστους ή άνεργους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τόπος κατοικίας των ασθενών να βρίσκεται στην προκαθορισμένη ακτίνα δράσης του Ερυθρού Σταυρού (κέντρο πόλης, Τούμπα, Χαριλάου, Τριανδρία, Ντεπώ, Κηφισιά, Καλαμαριά, Συκιές Νεάπολη Ξηροκρήνη, Ηλιούπολη ,Κορδελιό, Μενεμένη, Πυλαία, Εύοσμος ).

Το Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας που χρειάζονται νοσηλεία στο σπίτι και δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα αλλά και όσους γνωρίζουν ανάλογα περιστατικά από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τους να απευθύνονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ν. Κουντουριώτη 10, δίπλα στην παλιά πύλη στο Λιμάνι, τηλ. 2310 531534, 531535 και στην προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Μαρία Παρασκελίδου, κατά τις ώρες από 9.00 π.μ. έως 2.30 μ.μ.).