amfipoli_thira_20141031_01.jpg
Ένα σπασμένο μαρμάρινο θυρόφυλλο κρυβόταν μέσα σε τεχνητό όρυγμα, που εντοπίστηκε στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης.

 

Κι αυτό δεν ήταν η μοναδική έκπληξη που επεφύλασσε, σήμερα, το ανασκαφικό έργο: Εκτός από το ερώτημα πώς, ένα κομμάτι μάρμαρο βάρους 1,5 τόννου βρέθηκε τόσο μακριά από το σημείο που είχε τοποθετηθεί, από τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων προκύπτει άλλο ένα: Υπάρχει υπόγειο στον Τύμβο Καστά –κι αν ναι τι κρύβει;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το όρυγμα, αλλά και το θυρόφυλλο δείχνουν ότι, παρόλο που τέταρτος θάλαμος δεν βρέθηκε, τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο τύμβος μπορεί να κρύβει και άλλα σημαντικά ευρήματα.

amfipoli_thira_20141031_02.jpg
Το θυρόφυλλο είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης, είναι διαστάσεων 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου 1,5 τόνου. Σήμερα, Παρασκευή, θα επιχειρηθεί η απομάκρυνσή του από το σημείο όπου εντοπίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν μεταφερθεί για συντήρηση στο αρχαιολογικό μουσείο τόσο η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας όσο και τα δύο κομμάτια από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο, που βρέθηκαν επίσης στον τρίτο θάλαμο.

Η απομάκρυνση των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο αποκάλυψε, επίσης, τη θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0,40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

Όπως είναι ήδη γνωστό, κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου, τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης.

amfipoli_patoma_20141031_01.jpg

Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

Όσον αφορά στο τεχνητό όρυγμα, πριν τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.
Την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκαν έξι αισθητήρες μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τρίτου θαλάμου, για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

Τέλος, συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο, ενώ συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.