interview_01Ένας στους δύο νέους δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς της πολιτείας. Αυτό δείχνει έρευνα της εταιρίας Interview, η οποία παρουσιάστηκε, πριν από λίγο, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Τούμπα, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 22% εμπιστεύεται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 18% τον πρωθυπουργό, το 17% τον δήμαρχο, το 14% τη Βουλή, το 6% τον Περιφερειάρχη, το 3% την Κυβέρνηση και άλλο ένα 3% δηλώνει πως εμπιστεύεται κάποιον άλλο πολιτικό – πολιτειακό θεσμό. Η πλειοψηφία (48%) δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους θεσμούς αυτούς!

Από συγκεκριμένους θεσμούς, που τέθηκαν από τους διενεργούντες την έρευνα, το 39% δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, το 35% στο Στρατό, το 27% την Εκκλησία, το 13% την Αστυνομία και το 3% άλλον θεσμό. Το ποσοστό εδώ αυτών που επέλεγαν “κανέναν θεσμό”, έπεσε στο 15%.

Μάλιστα, το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κακή λειτουργία των θεσμών ήταν αυτή που οδήγησε στην οικονομική κρίση.

interview_02

Συντριπτικό είναι το ποσοστό αυτών που θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το λαό: 74%. Μόλις το 21% επιμένει στο να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τη Βουλή, ενώ ένα ποσοστό 5% επιλέγει να δηλώσει ότι “δε γνωρίζει”. Μάλιστα, το 64% απαντά “όχι” ή “μάλλον όχι” στην ερώτηση αν νομιμοποιείται το πολιτικό σύστημα να προκαλεί εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες για το αν πρέπει μια κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία (54% λένε ναι, 40% όχι και 6% δεν απαντά).

Η συντριπτική πλειοψηφία (65%) πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές θα κάνουν κακό στην οικονομία και το 58% πιστεύει ότι η δομική αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθούσε την επανεκκίνηση της χώρας.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 500 νέων (ηλικίας 20-40 ετών) στο νομό Θεσσαλονίκης.