Για πρώτη φορά από τότε που ασχολήθηκε με τα κοινά, ο Γιάννης Μπουτάρης γνώρισε τέτοια ήττα. Δεν είναι μόνον ότι η παράταξή του έχασε τις εκλογές στην ΠΕΔ. Είναι που κι ο ίδιος ήρθε τρίτος στο δικό του ψηφοδέλτιο...


Η ήττα της Νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης, ήταν αναμενόμενη. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, είχε περισσότερους εκλέκτορες από τον δικό του πολιτικό χώρο. Στην άλλη πλευρά, όμως, υποτίθεται ότι ο Γιάννης Μπουτάρης, πέρα από ένας δήμαρχος στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ήταν και αιρετός ιδιαίτερα προβεβλημένος. Μόνν που σ' αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουν τηλεθεατές...

Ο ίδιος, πάντως, προσπάθησε να αποδώσει την τρίτη θέση σε... κομματικούς λόγους: «Είναι φανερό ότι οι ΠΑΣΟΚοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚους και γι’ αυτό ήρθε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», φέρεται να δήλωσε. Το αποτέλεσμα, όμως, ακόμη κι αν οφείλεται σε αυτό, δείχνει ότι στην παράταξη των "πράσινων" αιρετών, υπάρχει πρόβλημα και κλίμα αμφισβήτησης...

Το ψηφοδέλτιο «Αυτοδιοικητική Συνεργασία στην Κεντρική Μακεδονία» προτίμησαν 108 από τους 199 εκλέκτορες και καταλαμβάνει 14 έδρες στο νέο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ. Η «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση» πήρε 68 ψήφους και 9 έδρες, η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» 18 ψήφους και 2 έδρες και η μεμονωμένη υποψηφιότητα του Μιχάλη Κωνσταντινίδη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» πήρε πέντε ψήφους και δεν καταλαμβάνει έδρα.

Από τους 11 υποψήφιους δημάρχους της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» δεν εξελέγη μόνο ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Λάζαρος Κυρίζογλου με 97 ψήφους και ακολούθησαν οι Ευθύμιος Φωτόπουλος (δήμαρχος Δέλτα, 81 ψήφους), Φώτιος Δομουχτσίδης (Σιντικής, 69), Ιωάννης Τσουκνιδάς (Χαλκηδόνας, 68), Γρηγόρης Στάμκος (Πέλλας, 64), Χρήστος Γκουντενούδης (Παιονίας, 54), Δημήτρης Γιάννου (Έδεσσας, 50), Δημήτρης Νότας (Εμμανουήλ Παππά, 49), Εμμανουήλ Καρράς (Νέας Προποντίδας, 44) και Παναγιώτης Γκυρίνης (Αλεξάνδρειας, 32).

Επίσης από το ίδιο ψηφοδέλτιο εκλέγονται τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι: Στάθης Λαφαζανίδης (Κορδελιού Ευόσμου, 63), Μιχάλης Ξανθόπουλος (Παύλου Μελά, 63), Δημήτρης Τσούφης (Νέας Προποντίδας, 63) και Ιωάννης Καμαρινός (Κορδελιού Ευόσμου, 57).

Η ίδια παράταξη εκλέγει και 17 δημοτικούς συμβούλους ως εκπροσώπους για τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η σταυροδοσία στη «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση» είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή πέντε δημάρχων και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων. Οι δήμαρχοι που εκλέγονται είναι: Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης, 59), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης Συκεών, 58), Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης, 56), Θεοδόσης Μπακογλίδης (Καλαμαριάς, 53) και Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης (Ηράκλειας, 44).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι Χρήστος Παπαστεργίου (Θεσσαλονίκης, 60), Αναστάσιος Καραμπατζός (Νάουσας, 54), Δημήτρης Πασόης (Αλμωπίας, 54) και Νίκος Στεργίου (Σερρών, 53), που ισοψήφισε πάντως με τον Παύλο Τονικίδη από το Κιλκίς.

Από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» εκλέχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος (Θέρμης, 17 ψήφους) και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (Θεσσαλονίκης, 16).
________________________________________________________________________________
Με πληροφορίες από το voria.gr