Αρκετοί είναι εκείνοι οι καταναλωτές οι οποίοι στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ωστόσο η σωστή χρήση τους θεωρείται εκ των ουκ άνευ, καθώς ορισμένες επιλογές αποδείχθηκαν πιο ακριβές από το πετρέλαιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει σχετική μελέτη της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, υπό την επιμέλεια του Γιώργου Τσαλίκη, ηλεκτρολόγου μηχανικού και ενεργειακού επιθεωρητή, την οποία παρουσιάζει, σήμερα, η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”. Σε αυτήν αναφέρεται το τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης.
Σύμφωνα με την έρευνα, η λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης με νυχτερινό τιμολόγιο μειώνει το κόστος. Όμως, λόγω συνθηκών στα σπίτια (παλιά κουφώματα, ανοικτές πόρτες) το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για την παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θερμαντικά σώματα ενώ δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς, όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.
Αν χρησιμοποιηθούν για θέρμανση του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη όλης της κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς, τριφασική παροχή, οπότε το κόστος αυξάνεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα συστήματα ηλεκτρικής θέρμανσης -τα οποία γνώρισαν μεγάλη... άνθηση στις δεκαετίες του '60 και του '70- επανεμφανίστηκαν δυναμικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του... «μαύρου χρυσού».
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.