anthimos_10.jpg
Στην απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, στάθηκε στο κήρυγμά του, κατά τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

 

Ο Παναγιότατος υπογράμμισε πως, για πρώτη φορά, απουσιάζει η ηγεσία της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας, προσθέτοντας, πάντως, ότι αυτό γίνεται «λόγω των υψηλών περιστάσεων και της δύσκολης κατάστασης της χώρας».

Στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Άνθιμος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, μιλώντας για ιστορία 2.500 χρόνων, που «πολλοί την αγάπησαν, αλλά έμεινε, τελικά, στις καρδιές των Ελλήνων (…) άπαρτη κόρη», που ακόμη και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «εκράτησε την ψυχή του ελληνισμού».

Χωρίς να κατονομάσει, αναφέρθηκε σε γείτονες της χώρας μας, οι οποίοι, όπως τους χαρακτήρισε, «αφελείς και επιπόλαιοι προσβλέπουν στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία».

«Το όνομα Μακεδονία ανήκει μόνο στους Έλληνες και την Ελλάδα και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Ας μη θυμώνουν οι ακουστές των φιλοπάτριδων ευχών μας. Ας αφουγκράζονται το χθες, με τις θυσίες των παιδιών μας», τόνισε.

Ο παναγιότατος ολοκλήρωσε το κήρυγμά του με τα λόγια του Κωστή Παλαμά, για τον οποίο –όπως και για τον Διονύσιο Σολωμό- είπε πως «αυτά που έγραψαν θα ξαναζωντανέψουν, γιατί χωρίς τέτοιο φρόνημα η πατρίδα δεν υπερασπίζεται». Και πρόσθεσε τους εξής στίχους:

«Δεν είν’ οι Ελλάδες τέρματα, γέρματα για τον Άδη,
ζωή ο Κανάρης, πνοή ο Μιαούλης και δεν περνά
το Μεσολόγγι, με την Αράχωβα, με τ’ Αρκάδι,
τα παλιωμένα σαν τωρινά.
Αρχαίες υπάρχουν και νέες Ελλάδες με τις θυσίες,
κι’ οι ελευθερίες πάντα εναγώνιες με τους λαούς
και σβούν κι’ ανάφτουν, και θα ξανάρθουν οι αθανασίες
Πάντα οικοδόμοι για τους ναούς».