Μάχη αρχαιολόγων γύρω από τον Τύμβο Καστά

amfipoli_tafos_kasta_eisodos_stegastro_20140831_01.jpg
Μάχη αρχαιολόγων έχει ξεσπάσει γύρω από τον Τύμβο Καστά. Τα φώτα της δημοσιότητας μοιραία, έπεσαν στην επικεφαλής της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη. Το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης είναι ό,τι πρέπει για τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών και τις ανιστόρητες αναφορές των “ιστοσελίδων ενημέρωσης”. Φαίνεται, ότι αυτή η δημοσιότητα δεν άρεσε σε κάποιους.

 

Έτσι, το δ.σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με επιστολή του, καλούσε το υπουργείο Πολιτισμού, να «παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο»!

Μάλιστα, στην επιστολή τους, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή τακτική, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη, ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί»!

Απάντηση έδωσε, σήμερα, η κ. Περιστέρη, με επιστολή της, την οποία δημοσιοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η επιστολή απευθύνεται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και κοινοποιείται στα γραφεία του υπουργού Πολιτισμού, της γενικής γραμματέως του υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ).

Να τι γράφει η κ. Περιστέρη στην επιστολή της:

«Ως συνάδελφος αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας, πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε την σωστή εικόνα της ανασκαφής.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανασκαφή μου διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας όπως είναι φυσικό και την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας.

Θεωρώ χρέος μου να ενημερώνω το ευρύ κοινό για την πορεία μιας ανασκαφής που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, για την οποία εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη όχι μόνο από συναδέλφους αρχαιολόγους και συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και από το ευρύτερο κοινό που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, όποτε κριθεί απαραίτητο. Είμαστε σε εποχή που η ενημέρωση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και είναι προτιμότερο να είναι έγκυρη και όχι ανακριβής. Με συγκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανασκαφική μου έρευνα σε μια δύσκολη για την χώρα μας εποχή, που μόνο καλό κάνει, χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας γιατί και ως μέλος του ΣΕΑ θεωρώ ότι έχω την αμέριστη συμπαράσταση σας στο δύσκολο έργο μας που όλοι ως αρχαιολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας».

Σχόλια