Oι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2014-15 βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών. Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν από το ΚΘΒΕ οι εξής παραστάσεις:


«Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ

Μετάφραση- σκηνοθεσία: Πέμη Ζούνη

Η παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς στο πρώτο ανέβασμά της, τον περασμένο Μάιο στο Νέο Υπερώο της ΕΜΣ, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά από το ΚΘΒΕ. Ένα εκπληκτικό κείμενο που σοκάρει για την αλήθεια του. Για τη Βιέννη της κρίσης του μεσοπολέμου. Για κοινωνίες όπου τα δεδομένα δεν είναι πια δεδομένα, οι αξίες γκρεμίζονται και τα όρια καταλύονται από τα ίδια τα γεγονότα. Δυο κοινωνίες σε σύγχυση, που οδεύουν στον εκφασισμό. Μια παράσταση που κάνει τον θεατή ν’ αναρωτιέται: τελικά δεν βλέπουμε πως όλα γίνονται ξανά με τόσο ίδιο τρόπο ή απλώς είμαστε απολύτως αδύναμοι ενώπιον των κύκλων της Ιστορίας;

ΝΕΟ ΥΠΕΡΩΟ, έναρξη 10 Οκτωβρίου, διάρκεια παραστάσεων 10/10 έως 30/11/2014.


«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ» του Ιουλίου Βερν

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου

Η παραγωγή «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, έπειτα από την καλοκαιρινή προετοιμασία με τους μικρούς συνοδοιπόρους της, είναι έτοιμη να ανέβει στην Παιδική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από τις 12 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια νέα θεατρική διασκευή του πιο γνωστού και δημοφιλέστερου έργου του Ιουλίου Βερν, από τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετεί η Τατιάνα Μύρκου. Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, μια παράσταση γεμάτη από πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις που κρύβει το ταξίδι του Φιλέα Φογκ.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, έναρξη 12 Οκτωβρίου


«Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», του Τζωρτζ Όργουελ
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος

Η πολυδιαβασμένη και αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», θα παρουσιαστεί από το τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου. Η μεταφορά στη σκηνή του διάσημου μυθιστορήματος του οραματιστή Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», αποτελεί για όλους μας μικρούς και μεγάλους θεατές μιαν ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο που δεν στοχεύει μόνον στην ψυχαγωγία αλλά με τα μηνύματά του που αποδεικνύονται διαχρονικά, σχεδόν προφητικά μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή εποχή που ζούμε. Γιατί το ευφυές αυτό παραμύθι που επηρέασε ουσιαστικά τη σκέψη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Νεανική Σκηνή - ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ, ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ, έναρξη 19 Οκτωβρίου.


«ALEXANDER THE GREAT. ROCK OPERA» του Κώστα Αθυρίδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος-Κώστας Αθυρίδης

Η ροκ όπερα «Alexander the Great» είναι η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή ενός νέου έργου του συνθέτη Κώστα Αθυρίδη, με την οποία το ΚΘΒΕ επιχειρεί για πρώτη φορά να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό και την ομογένεια μέσα από μια διεθνή περιοδεία. Μετά την πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο στις 23 Οκτωβρίου του 2014, θα δοθούν άλλες τρεις παραστάσεις (από 23-26/10) συν δύο για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με ελεύθερη είσοδο, ενώ ήδη προγραμματίζονται παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Φεβρουάριο 2015.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, έναρξη 23 Οκτωβρίου, διάρκεια παραστάσεων: 23, 24, 25, 26/10. Αγοράζοντας ένα εισιτήριο για την παράσταση «Alexander the Great. Rock opera”, δίνετε τη δυνατότητα σε κάποιον αδύναμο συμπολίτη μας να την παρακολουθήσει κι εκείνος δωρεάν, καθώς θα δοθούν δύο επιπλέον παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για ΑΜΕΑ & ανέργους στις 29 & 30 Οκτωβρίου 2014.


ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ» των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Ένα αριστούργημα του νεοελληνικού θεάτρου, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Τέσσερις γυναίκες σε ένα σπίτι μιλούν ασταμάτητα. Για τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους, τους άντρες, το παρόν και το μέλλον. Ο διάλογος ανάμεσα στα πρόσωπα στήνεται αριστοτεχνικά σαν ιστός αράχνης. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την κωμωδία και το δράμα, θαμπώνουν. Πόθοι, προθέσεις, ελπίδες, σκέψεις εναλλάσσονται δαιμονικά και ακατάπαυστα με τέτοια ταχύτητα που μοιάζουν ακίνητα, χωρίς διαφυγή. Ανελέητα.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ, έναρξη 31 Οκτωβρίου 2014


Επίσης, τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν από το ΚΘΒΕ οι εξής παραγωγές, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων:

«Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝ», του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Πρόκειται για παραγωγή που αποτελεί Διπλωματική Εργασία Αποφοίτων Δραματικής Σχολής 2014. «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» είναι μια παράσταση που χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς το σκηνικό έχει φτιαχτεί από τους ίδιους τους ηθοποιούς, μέσα από χάρτινες συσκευασίες. Οι ηθοποιοί δημιουργούν και τα ηχητικά εφέ της παράστασης, μεταμορφώνοντας καθημερινά χάρτινα αντικείμενα σε αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

Θέατρο Άνετον, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 21.00


“LYSISTRATA PROJECT”
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στο ελληνικό κοινό, στο Open Day του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών τον Ιούνιο, η παραγωγή “Lysistrata project”, που θα ανοίξει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου “Art Carnuntum” στην Αυστρία στις 4 Οκτωβρίου 2014, θα παρουσιαστεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στις 15 Οκτωβρίου 2014. Μια παράσταση «τσέπης», βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), 15 Οκτωβρίου 2014


“UTOPIA IN PROGRESS”

Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

Η διεθνής συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεάτρου Νέων της Κωνσταντίας "Utopia in progress", σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Κωνσταντία τον Μάϊο, θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Δέκα νέοι από την Ελλάδα και άλλοι τόσοι νεαροί Γερμανοί, ηλικίας από 18 έως 23 ετών αναδεικνύουν τις χώρες των δύο ταχυτήτων, μέσα από την παράσταση "Utopia in progress" στην οποία μιλάνε για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα όνειρά τους, με αφορμή τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, διάρκεια παραστάσεων 29/10 έως 1/11/14