tsipras_deth_synenteyxi_typoy_20130915_02.jpg
Κλίμα αισιοδοξίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκροτημένες προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου με την ομιλία του στο Βελλίδειο θα επηρεάσει καταλυτικά το πολιτικό σκηνικό, προσπαθούν να περάσουν κορυφαία κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, ολοκλήρωσε τη συζήτηση ενόψει της ΔΕΘ.

Το ακριβές περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα δεν είναι γνωστό καθώς θα υπάρξει από τον ίδιο μια τελική ιεράρχηση των δεκάδων θέσεων και προτάσεων που έχουν υποβληθεί σε σωρεία συνεδριάσεων και πολύωρων συζητήσεων της Επιτροπής προγράμματος και της Πολιτικής Γραμματείας. Ουσιαστικά, η σύνταξη της ομιλίας του αποτελεί μια… κουρελού προτάσεων, αφού θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτήν οι απόψεις όλων των συνιστωσών. Κι αν ως τώρα κάτι τέτοιο ήταν εύκολο, τώρα που αυτή η ομιλία θα είναι, ουσιαστικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά, φαίνεται να γίνεται… βουνό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει μια συνολική πολιτική αξόνων που αφορούν την δημιουργία περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, την πολιτική ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα θα υπάρξει για τους πλέον κοινωνικά αδύναμους. Ειδική αναφορά θα γίνει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο φορολογικό σύστημα που θα ψηφίσει αν γίνει κυβέρνηση. Τα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι κοστολογημένο.

Ενστάσεις για σειρά θεμάτων, όπως στο θέμα της δημιουργίας τράπεζας ειδικού σκοπού, η διαχείριση των κόκκινων δανείων κλπ έχει διατυπώσει η Αριστερή Πλατφόρμα. Φαίνεται, πάντως, ότι οι προτάσεις της δε θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο.