«Δεν περιμένω τίποτα από το υπουργείο Παιδείας, ούτε να μας σώσει κανένας άλλος».

Αυτό τόνισε ο νέος του πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Περικλής Μήτκας, κατά την επίσημη παραλαβή των καθηκόντων του.

Η τελετή ολοκληρώθηκε μετ΄ εμποδίων -εν μέσω συνθημάτων εκπροσώπων και μελών φοιτητικών παρατάξεων για το θέμα των διαγραφών φοιτητών.

Αρχικά, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Μυλόπουλος και οι αντιπρυτάνεις του Ιωάννης Παντής, Σοφία Κουίδου και Δέσπω Λιάλιου παρουσίασαν τον απολογισμό των πεπραγμένων τους και στη συνέχεια παρέδωσαν στην νέα διοίκηση.

Στην ομιλία του, ο κ.Μυλόπουλος, που λίγο έλειψε να είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι "η Παιδεία πλήρωσε ιδιαίτερα βαρύ το τίμημα της πολιτικής της λιτότητας καθώς, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, θεωρήθηκε και εξακολουθεί να θεωρείται σαν δαπάνη στον προϋπολογισμό και όχι ως επένδυση για το μέλλον και με τη λογική αυτή εντάχθηκε στο μνημόνιο". 

Έκανε λόγο για μειωμένους προϋπολογισμούς κατά ένα τρίτο, και ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών στους χώρους του Πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι κατά την προηγούμενη τετραετία και σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, με την έγκριση και των ίδιων των φοιτητών, πραγματοποιήθηκαν πολλές έφοδοι και επιχειρήσεις εξάρθρωσης διακινητών ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ έγινε μία προσπάθεια προσέγγισης χρηστών, ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα αποτοξίνωσης, πρόγραμμα το οποίο κάλεσε τον νέο πρύτανη να στηρίξει και να συνεχίσει.

Ο κ. Μύλοπουλος ευχήθηκε στον "φίλο και συνάδελφο Περικλή Μήτκα" και τους συνεργάτες του λιγότερες δυσκολίες από ό,τι ο ίδιος αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια, προτρέποντάς τους "να μην λογαριάσουν το όποιο κόστος των συγκρούσεων, που αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να κάνουν, υπερασπιζόμενοι το καλό του πανεπιστημίου". Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα τους στηρίξει "με όποιον τρόπο χρειαστεί στον καλό αγώνα της επιβίωσης του ΑΠΘ, της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα του ακαδημαϊκού έργου του, όπως και της προστασίας της αυτοδιοίκησής του, της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του και της συνέχισης της κοινωνικής αποστολής του".

Στη σύντομη ομιλία του, που διακόπηκε αρκετές φορές από τα συνθήματα των φοιτητών κατά των διαγραφών, της διαθεσιμότητας και των συγχωνεύσεων τμημάτων, ο κ. Μήτκας αναγνώρισε ότι η απελθούσα διοίκηση κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση, που εκτός από τη μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου στο 1/3, περιλάμβανε και τα θέματα των διαθεσιμοτήτων και της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. 

"Έπραξαν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν το ΑΠΘ όρθιο" είπε χαρακτηριστικά.

Ο νέος πρύτανης χαρακτήρισε ύψιστη τιμή και βαρύτατη ευθύνη την ανάληψη της διοίκησης του ΑΠΘ, δεσμευόμενος ότι "και εγώ και οι συνεργάτες μου θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να διευρύνουμε τις δυνατότητες για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να διδάξουν, να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν νέες δράσεις".

Κάλεσε τέλος, τόσο τους καθηγητές όσο και τους φοιτητές, να σταθούν δίπλα στην κοινωνία και να υποδείξουν στην Πολιτεία να στηρίξει την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια τα σχολεία.