valsamoxorto_01.jpg
Ακούγεται απίστευτο, αλλά, όπως φαίνεται, είναι πέρα για πέρα αληθινό: Ολλανδοί κλέβουν τα… βότανα της χώρας μας, με πρώτο και καλύτερο το Βαλσαμόχορτο!

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Χρόνος της Θράκης και ο Γ. Λεκάκης, από τη δεκαετία του ‘80, ακόμη, Ολλανδική εταιρία σχεδόν… εγκαταστάθηκε στη χώρα μας. Φέρνει Ολλανδούς, αρχικά στη Μάνη και, πλέον, και στα υπόλοιπα μέρη όπου φυτρώνει το Βαλσαμόχορτο (στη Σαμοθράκη και τη Θάσο κι άλλα νησιά), για να το συλλέξουν, να το βάλουν σε αγνό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο –πάλι Ελληνικό- και να το αφήσουν κάτω από τον καυτό Ελληνικό ήλιο να “δέσει” για να αποκτήσει τις “μαγικές” του ιδιότητες, ως “βαλσαμέλαιο”, ή “βαλσαμόλαδο”.
valsamolado_01.jpg
Τα περί Βαλσαμόχορτου, τα έμαθαν από κατοίκους των περιοχών αυτών, που, στη δεκαετία του ‘80 έβλεπαν τους Ολλανδούς να μαζεύουν τα χόρτα και τους αντιμετώπιζαν ως… Ευρωπαίους φυσιολάτρες!
Όσον αφορά τις ιδιότητες του Βαλσαμόχορτου, είναι γνωστές σε όλους στην Ελλάδα, αφού η λέξη είναι συνώνυμο της ανακούφισης: Λέμε “τα λόγια σου ήταν βάλσαμο στην καρδιά μου”, ακόμη και για μια καλή κουβέντα που θα ακούσουμε σε κατάσταση πόνου…
valsamoxorto_02.jpg
Λεπτομέρειες για την υπόθεση, με κλικ εδώ.