Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014 ένα πρόγραμμα που προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς.


To νέο πρόγραμμα θα δώσει συνέχεια στη θετική πορεία του οργανισμού που την προηγούμενη καλλιτεχνική χρονιά είχε αύξηση στα έσοδα 41,8%. Το Μέγαρο Μουσικής εκτός από την αύξηση στα έσοδα του σημείωσε και μείωση των λειτουργικών του εξόδων κατά 9,4% και προχωρά στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο με επιλογές που περιλαμβάνουν συμφωνική μουσική, όπερα, μιούζικαλ, μουσική δωματίου, υπερθεάματα, χορό, θέατρο, ελληνική, τζαζ, παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη μουσική.

Συγκεκριμένα, τρεις σημαντικές παραγωγές όπερας κοσμούν το πρόγραμμα του Μεγάρου για την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για τις όπερες του Kurt Weill Mahagonny Songspiel και Der Jasager, που θα παρουσιαστούν μαζί, και την Carmen του Bizet, που πραγματοποιείται χάρη στη χορηγία της Alpha Bank. Εκτός όμως από τις παραγωγές αυτές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλες συμπαραγωγές όπως το Disney's Beauty and the Beast (στην πρωτότυπη εκδοχή μίας διεθνούς παραγωγής που μάγεψε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο), Dream (από το πασίγνωστο Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας), Θα περάσει κι αυτό (μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και μουσική Γιώργου Κατσαρού), Ερωτευμένος Σοπέν (παράσταση του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Παράλληλα, καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, που υπηρετούν κάθε είδος μουσικής, παραγωγοί της πόλης και ανερχόμενοι διεθνείς αστέρες, συμπληρώνουν ένα από τα πιο πλήρη και σύνθετα προγράμματα που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι: Petros Klampanis & Contextual (ένα μαγευτικό σύνολο τζαζ από τη Νέα Υόρκη), Ζωή Τηγανούρια και συνεργάτες (μία διακεκριμένη ακορντεονίστα σε ήχους ταγκό), Νάντια Μπουλέ, Ayse Sezerman, Έλλη Πασπαλά, Ντόρα Μπακοπούλου και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Λία Βίσση, οι ανερχόμενοι πιανίστες Παναγιώτης Τροχόπουλος (Θεσσαλονίκη), Χρήστος Σακελλαρίδης (Αθήνα), Sunyoung Ro (Κορέα) και Beata Pincetis (Κροατία), τα σύνολα μουσικής δωματίου Xpause, Shonorities, Παπαδοπούλου-Πολυζωΐδης, EUYO και πολλοί άλλοι.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την τακτική της παρουσία στο ΜΜΘ, θα παρουσιάσει τέσσερις συναυλίες με πλούσιο ρεπερτόριο και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει δύο συναυλίες (26 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου). Η Ευρωπαϊκή Χορωδία της Κωνσταντινούπολης θα συναντήσει τη Μικτή Χορωδία “Μαίρης Κωνσταντινίδου”, ο Πάρης Γκούνας μαζί με το μεγάλο Βυζαντινό χορό και τη μικτή χορωδία θα παρουσιάσουν τις Ωδές του Δωδεκαημέρου και η Νανά Νικολάου θα σκηνοθετήσει τον Τομ Σόγιερ του Μαρκ Τουαίην για μια σειρά παραστάσεων - ένα τόλμημα που έρχεται να εξελίξει το πείραμα της διεξαγωγής σειράς παραστάσεων από θεατρικές ομάδες της πόλης στο ΜΜΘ.

Επίσης, διατηρούνται οι επιτυχημένοι Κύκλοι "Μουσικής Δωματίου" και "Βραδιές στο Μπαρ" (ο οποίος φέτος θα εστιάσει σε μουσική ταγκό), καθώς και η σειρά ζωντανών μεταδόσεων από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και το Royal Opera House του Λονδίνου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η έναρξη ενός νέου, ρηξικέλευθου θεματικού κύκλου συναυλιών με τίτλο "Voices", ο οποίος σχεδιάστηκε με γνώμονα το συγκερασμό διαφορετικών ειδών μουσικής, που βασίζονται στο τραγούδι και μας ταξιδεύουν από την ποπ στην Αναγέννηση, από την όπερα στη τζαζ και τέλος στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει 39 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων. Πρόκειται για συνολικά περισσότερες από 100 παραστάσεις, συνολικά, σε αντίστοιχο διάστημα 100 περίπου ημερών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
  • Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου με τον καταξιωμένο Κύκλο "Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο" και σολίστα τον Γιώργο Κανδυλίδη (βιολί). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Reworks σε συνεργασία με την ΣΟΔΘ παρουσιάζει ένα από τους πιο σημαντικούς συνθέτες στο χώρο της neo-classical μουσικής, τον Max Richter. Θα παρουσιαστεί η τελευταία του δουλειά, Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τη Deutsche Grammophon. Με συνθέσεις για κινηματογραφικές ταινίες όπως τα Waltz with Bashir, Shutter Island, Perfect Sense, Lore κ.ά. έλαβε πολλές βραβεύσεις και υποψηφιότητες με αποκορύφωμα αυτή από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν, με ελληνικούς υπέρτιτλους, οι δύο όπερες του Kurt Weill, Mahagonny Songspiel και Der Jasager. Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Kurt Weill και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
  • Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν, Ερωτευμένος Σοπέν το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Στις 27 και στις 28 Σεπτεμβρίου, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.
  • Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πιανίστες, θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου (Φουαγιέ Μ2).
  • Έχοντας πάρει τις καλύτερες κριτικές για την ερμηνεία της στο Cabaret, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Νάντια Μπουλέ μας προσκαλεί για πρώτη φορά, στις 3 και 4 Οκτωβρίου (Μπαρ Μ2),να ανακαλύψουμε τη δική της μουσική ταυτότητα.
  • Η σεζόν της ΜΕΤ Live in HD αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου με τη σαιξπηρική τραγωδία του Βέρντι Μάκβεθ. H Anna Netrebko ερμηνεύει τον φωνητικά και δραματικά απαιτητικό ρόλο της Λαίδης Μάκβεθ. Η περίφημη παραγωγή του 2007 από τον Adrian Noble, με τη διεύθυνση του Fabio Luisi, παρουσιάζει επίσης τους: Željko Lučić στον ομώνυμο ρόλο, Joseph Calleja ως Μακντάφ και René Pape ως Μπάνκο. Παράλληλη δράση της προβολής είναι η εκδήλωση Voices of Madness που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 18.30 με τους Β. Γκαϊταιζή (φωνή) και Γ Χοιδά (τσέμπαλο).
  • Την πασίγνωστη και πολυαγαπημένη όπερα του Georges Bizet Carmen θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 12, 15 και 17 Οκτωβρίου (Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Η όπερα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων και είναι μια συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού και της Trondheim Symfoniorkester.
  • Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μπαρ συναυλία με τίτλο A Companhia Artistica: Noches de Buenos Aires. Το πρόγραμμα της συναυλίας σμιλεύτηκε έτσι ώστε να παρουσιάσει την ιστορία και την εξέλιξη της χρυσής εποχής του ταγκό, προσφέροντας στο κοινό μουσική, τραγούδι και θέαμα, αφού κατά τη διάρκεια της ερμηνείας των τραγουδιών θα προβάλλονται αφιερώματα και χορογραφίες από την Αργεντινή.
  • Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου θα προβληθεί (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) από το Royal Opera House του Λονδίνου το μπαλέτο του Kenneth MacMillan Manon.
  • Το πρόγραμμα συνεχίζεται, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) με μία ακόμη προβολή, αυτή τη φορά απτό τη MET. Ο James Levine διευθύνει μια νέα παραγωγή των Γάμων του Φίγκαρο του Μότσαρτ.
  • Τομ Σόγιερ! Ένας ήρωας γοητευτικός και αντιπροσωπευτικός της παιδικής ανεμελιάς, σκανδαλιάς, αθωότητας, αλλά και ακεραιότητας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Culture Factory. Οι παραστάσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 26 Οκτωβρίου, 2, 16 και 23 Νοεμβρίου και 7, 14, 26, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Σχολικές παραστάσεις: από 20 Οκτωβρίου.
  • Μπορεί το κουαρτέτο για έγχορδα και πιάνο να εμφανίζεται λιγότερο συχνά από το τρίο ή το κουϊντέτο, έχει παρόλα αυτά στο ρεπερτόριό του κάποια από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής δωματίου. Σε μια τέτοια συναυλία, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου (Φουαγιέ Μ2), θα έχει τη δυνατότητα το κοινό της πόλης να απολαύσει τα δύο πιο γνωστά έργα για αυτό το είδος συνόλου. Το Κουαρτέτο του Σούμαν Op. 47, γράφτηκε το 1842 ακριβώς την ίδια περίοδο με το δημοφιλέστατο Κουϊντέτο με πιάνο Op. 44, με το οποίο έχει μάλιστα την ίδια τονικότητα. Έργο που διέπεται από ευφορία και ενθουσιασμό τυπικά "σουμανικό", βρίσκεται πολύ μακριά από το δραματικό τόνο που χαρακτηρίζει το Πρώτο Κουαρτέτο του Μπραμς, Op. 25, το πιο αγαπητό από τα τρία κουαρτέτα του συνθέτη. Συμμετέχουν οι: Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Άγγελος Λιακάκης (τσέλο).
  • Δύο πόλεις, δύο χώρες, μια συναυλία. Με όχημα τη μουσική, που δεν αφήνει χώρο για διαφορές και διακρίσεις, η Ευρωπαϊκή Χορωδία Κωνσταντινούπολης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου", συναντώνται την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Πέρασαν 20 χρόνια από την ημέρα που έπαψε ο Μάνος Χατζιδάκις να ζει ως θνητός ανάμεσά μας. Η μουσική του όμως, ολοζώντανη, είναι εδώ, δίπλα μας, επιμένει! Οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Έλλη Πασπαλά (τραγούδι), Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) θα παρουσιάσουν, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), μια σειρά από γνωστά και πολύ αγαπημένα έργα του αείμνηστου συνθέτη: Κύκλος του CNS, Ματωμένος Γάμος, Καπετάν Μιχάλης, Φέρτε μου ένα μαντολίνο, Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Κάπου υπάρχ' η αγάπη μου! Μεγάλος Ερωτικός κ.ά.
  • Η "συναρπαστική και λαμπρή παραγωγή" του Richard Eyre στην Κάρμεν (The New York Times) είναι η πιο δημοφιλής όπερα στην ιστορία της σειράς Live in HD και θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.
  • Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία του συνόλου Ξύλινων Πνευστών "Ὁ ἦχος ὡς ἔχει" (Φουαγιέ Μ1). Οι Γιώργος Τσιαρδάκας (φλάουτο), Νέλλυ Χολέβα (κόρνο), Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο), Δημήτρης Χατζούλης (όμποε) και Εύη Αποστολίδου (φαγκότο) θα παρουσιάσουν τις Μουσικές συνομιλίες τους, αναδεικνύοντας συνθέτες με έφεση στο ηχόχρωμα των ξύλινων πνευστών.
  • Ο Νοέμβριος βλέπει, μια μικρότερη, επιλεγμένη ομάδα μερικών από τους καλύτερους νέους μουσικούς της Ευρώπης να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Βασιζόμενοι στην ανοιξιάτικη παραμονή τους που γνώρισε τεράστια επιτυχία και αναπτύσσοντας το έργο "Υιοθετήσετε μιαν Ορχήστρα", η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργήσει, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ένα εναλλακτικό σχήμα παραμονής βασισμένο σε ομάδες μουσικής δωματίου. Η EUYO δημιουργεί μια δυνατή "οικογενειακή" σχέση με τη Θεσσαλονίκης, τους κατοίκους της και το Μέγαρο Μουσικής.
  • Κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου θα μας ταξιδέψει η διακεκριμένη σοπράνο Ayşe Sezerman το Σάββατο 8 Νοεμβρίου (Φουαγιέ Μ2).
  • Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου η Ayşe Sezerman θα πραγματοποιήσει σεμινάριο τραγουδιού για προχωρημένους σπουδαστές τραγουδιού.
  • Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Ντίσνεϋ, η τεράστια μιούζικαλ επιτυχία έρχεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 Νοεμβρίου και για 16 μόνο παραστάσεις (Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Βασισμένο στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων, η εκπληκτική παράσταση, που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Broadway Entertainment Group, έχει κερδίσει τις καρδιές περισσότερων από 35 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.
  • Η διακεκριμένη Χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Ανατόλια με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας πρόσφατα ερμηνεύσει το Requiem του Anton Bruckner στο Μέγαρο υπόσχεται στις 12 Νοεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) μια ιδιαίτερη ερμηνεία έργων του G. Verdi. Στον αντίποδα της συναυλίας, η ερμηνεία της πιανίστας της Χορωδίας, Βαλέριας Χαριτίδου, και του σολίστα βαρύτονου, Στέργιου Παρίση, χαρίζει μία ευχάριστη βραδιά στους μουσικόφιλους της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της συναυλίας είναι η ενίσχυση του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Δημήτριος". Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του εθελοντικού και φιλανθρωπικού έργου του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια.
  • Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου η Λία Βίσση θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία με τίτλο Black and White Lips.
  • Η γεμάτη ζωντάνια παραγωγή της κλασικής κωμωδίας του Rossini Ο Κουρέας της Σεβίλλης, που προτείνει η ΜΕΤ - και που περιλαμβάνει μερικές από τις πλέον αναγνωρίσιμες μελωδίες της ιστορίας της όπερας - θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 23 Νοεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Έργα για βιολί και βιολοντσέλο θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου (Φουαγιέ Μ2) στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου. Η Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί) και ο Δημήτρης Πολυζωίδης (βιολοντσέλο) συνεργάζονται από το 2012.
  • Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μαγεία του ταγκό μας καλεί, την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου (Μπαρ Μ2) η πολυτάλαντη συνθέτις Ζωή Τηγανούρια με αφορμή την κυκλοφορία των δύο βιβλίων/CD της για ακορντεόν και πιάνο.
  • Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 28 Νοεμβρίου (Αίθουσα Φίλων Μουσικής) θα παρουσιάσει τη μουσική πορεία 50 χρόνων, με τα πιο αντιπροσωπευτικά του τραγούδια σε μία συναυλία με τίτλο Ξαρχάκος... νυν και αεί.
  • Ένας εντυπωσιακός μουσικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής την 1 Δεκεμβρίου. Ένα ρεσιτάλ σε δύο συναρπαστικά μουσικά "ημίχρονα" στο Φουαγιέ του Μ2. Η διακεκριμένη πιανίστα Sunyoung Ro έρχεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης για δεύτερη φορά μετά από αρκετά χρόνια και θα παρουσιάσει ένα δυναμικό και απαιτητικό πρόγραμμα. Δύο γερμανικοί μύθοι -ο Μπετόβεν και ο Σούμαν- δώρισαν στο πιάνο μοναδικά "διαμάντια" δεξιοτεχνίας, αλλά και υποδείγματα τεχνικής της μουσικής σύνθεσης του ρομαντισμού αποδίδοντας στο βασιλιά των οργάνων την τιμή που του αρμόζει. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.
  • Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια συναυλία γεμάτη Μουσική, φύση και συναισθήματα θα μαγέψει το κοινό την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Αφιέρωμα στο έτος Δραγατάκη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συναυλίας, την ίδια ημέρα, από τους Στέλιο Τσακαλίδη (βιολί) και Ιωάννα Ευγ. Πολυζωίδη (πιάνο).
  • Ο μοναδικός Γιώργος Ψυχογιός με το τρίο του, Σεραφείμ Μπέλλο (τύμπανα) και Περικλή Τριβόλη (μπάσο), υπόσχεται να μας χαρίσει μια βραδιά με πολύ groovy jazz, blues και κινηματογραφική μουσική. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (Μπαρ Μ2) τον Γιώργο Ψυχογιό στο πιάνο και στο ακορντεόν.
  • Καπρίτσια... συνθετών! θα απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου (Φουαγιέ Μ2) με τους Ευάγγελο Παπαδημήτρη (βιολί), Έργη Παπαδημήτρη (βιολί) και Ιγκόρ Πετρίν (πιάνο).
  • Ένα πρόγραμμα με μουσική Ιαπώνων, Άγγλων και Ελλήνων συνθετών, ποικίλων τεχνοτροπιών και συνδυασμών φωνής, βιολιού και πιάνου θα παρουσιάσει το Σύνολο "Shonorities" την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου (Φουαγιέ Μ2). Το Σύνολο "Shonorities" αποτελείται από τους Shie Shoji (μεσόφωνος), Στέλιος Χατζηιωσηφίδης (βιολί) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Αθανασιάδη.
  • Ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται για να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη Μουσική από τη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το γκρουπ του Contextual είναι ένα ηχητικό ψηφιδωτό ή ένας συνδυασμός από ηχητικά τοπία, τα οποία συνυπάρχουν, συνδιαλέγονται και αλληλοσυμπληρώνονται.
  • Ο James Levine διευθύνει τη μεγαλειώδη, ανθρώπινη κωμωδία του Wagner, Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης, στην πρώτη Live in HD παρουσίασή της, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Ο Johan Reuter πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Χανς Ζακς, με τον Johan Botha ως Βάλτερ, την Annette Dasch ως Εύα, την Karen Cargill ως Μαγδαληνή, τον Paul Appleby ως Δαβίδ, τον Johannes Martin Kränzle στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ ως Μπεκμέσερ, και τον Hans Peter Κönig ως Πόγκνερ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε μαγνητοσκόπηση με την υποστήριξη του Antenna Group.
  • Δημοφιλείς συνθέσεις και μελωδίες του A. Piazzolla σε δεξιοτεχνικές μεταγραφές για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντούο των Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη. Στη συναυλία με τίτλο El Tango... Ύμνος στο Μπουένος Άιρες τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, με την ποίηση του J. L. Borges απαγγελμένη από την ηθοποιό E. Ανδρεαδάκη. Μουσική και λόγος συνδέονται δυναμικά σε μία πανδαισία πάθους και συναισθημάτων.
  • Την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), σε προβολή από το Royal Opera House του Λονδίνου. Η χορογραφία είναι του Christopher Wheeldon, η μουσική του Joby Talbot, τα σκηνικά του Bob Crowley, οι φωτισμοί της Natasha Katz.
  • Τα αδύνατα γίνονται δυνατά, από τους καλύτερους ακροβάτες του κόσμου! Ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του Κινεζικού πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας, επιστρέφει στην Ελλάδα, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και για 7 μοναδικές παραστάσεις, με ένα ονειρικό υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης και καταιγιστικής δράσης, παρουσιάζοντας την παράσταση Dream.
  • Μια διαφορετική συναυλία με 13 + 1 άρπες θα ταξιδέψει το κοινό, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου (Φουαγιέ Μ2), με αγαπημένες μελωδίες και όχι μόνο. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, ενδιαφέρον, δύσκολο, πλούσιο. Γεμάτο μουσική από την Αναγέννηση και το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με ρεπερτόριο από το σύγχρονο κινηματογράφο και την ποπ σκηνή με πινελιές στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Όλα αυτά μέσα από σύνολα άρπας με διαφορετικές τεχνικές κι επιδεξιότητες που θα δώσουν το ξεχωριστό στίγμα ενός οργάνου με ιδιαίτερο ηχόχρωμα και δυνατότητες. Σολίστ: Δανάη Ζαφρανά, Εβίτα Καρολίδου, Μαρία Κίτσου, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Θέη Νικολάου, Λουκόα Παναγιώτου, Λενιώ Πάντου, Πέλη Πλίκα, Νικολέττα Χρυσαφίδου, Κωνσταντίνα Μποστανίου, Γιώτα Μυσερλή, Βασιλεία Νιαβή. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Κατερίνας Κίτσου.
  • Παραδοσιακά κάλαντα, τραγούδια και χορούς του Δωδεκαημέρου θα απολαύσει το κοινό στις 22 Δεκεμβρίου, σε μια εκδήλωση με τίτλο Ωδές Δωδεκαημέρου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
  • Μετά το Θα σε πάρω να φύγουμε...,το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με την Adam Productions, θα φιλοξενήσει τη συνέχεια του εξαιρετικά πετυχημένου μιούζικαλ: Θα περάσει κι αυτό. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιανουάριο. Τα κείμενα και η έρευνα είναι του Άγγελου Πυριόχου, η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και η μουσική διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Λουδάρος, Τάνια Τρύπη, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Γιώργος Καπουτζίδης, Μίνως Θεοχάρης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βανέσσα Αδαμοπούλου κ.α. Special Guest ο Φίλιππος Νικολάου.
  • Το πρόγραμμα "κλείνει" με τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.