euro15.jpg
Στη δημιουργία μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Ο μηχανισμός αυτός θα γίνει πραγματικότητα σε συνεργασία πάντα με τις τράπεζες, όπως προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή (Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014) συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ν.Δένδια με την ΕΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και των τεχνικών κλιμακίων τρόικας.

Ο μηχανισμός αυτός θα αποφαίνεται, καθιστώντας το σαφές και για το τραπεζικό σύστημα, ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που υπάρχει σήμερα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, αλλά και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας.

Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «εάν δεν εξυγιανθούν κάποια οχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», ενώ το ίδιο στέλεχος συμπλήρωσε ότι η συνεργασία υπουργείου τραπεζών είναι σημαντική καθώς: το τραπεζικό σύστημα μόνο με τα δικά του κριτήρια δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα.