Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στον ΟΠΑΠ Α.Ε.


Ο πρόσφατα ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ κάλεσε τους εργαζομένους να αποδεχθούν την αποχώρησή τους συναινετικά, υπό τη μορφή «εθελούσιας αποχώρησης», υπό την απειλή ομαδικών απολύσεων, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κ. Χαραλαμπίδου, «το ζήτημα είναι ότι εδώ οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις, αυτό είναι το μοντέλο της κυβερνητικής πολιτικής για την εργασία. Πώς μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών, όταν αδυνατεί η κυβέρνηση να επιβάλλει έστω την προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας;».

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η διοίκηση του ΟΠΑΠ το κόλπο με τις εθελούσιες –που είναι στην ουσία απολύσεις με πλάγιο τρόπο– για να γλυκάνει το χάπι για τους εργαζόμενους, γιατί ξέρει ότι με βάση τα  οικονομικά της εταιρείας δεν δικαιολογούνται οι ομαδικές απολύσεις».

Απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας «γιατί», όπως είπε, «θα έρθει το θέμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και θα κληθεί από τους εκπροσώπους της εταιρείας το υπουργείο να πάρει θέση. Θα πάτε και πάλι στη στάση που κρατήσατε και στην Χαλυβουργία και θα εγκρίνετε τις απολύσεις; Εμείς θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι δεν θα επιτρέψετε τις ομαδικές απολύσεις στον ΟΠΑΠ και αυτό θέλουν σήμερα και οι εργαζόμενοι».

Ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι ισχύει ο ν.1387 για τις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα ως προς την στάση του Υπουργείου μπροστά στο ενδεχόμενο αίτημα για ομαδικές απολύσεις από την διοίκηση του ΟΠΑΠ.