Μετά τον ΟΑΕΔ, και το υπουργείο Εργασίας αποπειράται να δημιουργήσει θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας, με στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το πρώτο εξάμηνο του 2014, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η επίδοση αυτή θεωρείται σημαντικά υψηλότερη από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, οπότε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν θετικό κατά 90.534 θέσεις εργασίας, και η υψηλότερη πρώτου εξαμήνου από το 2001. Αντίστοιχα, η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Ιουνίου 2014 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου για το μήνα Ιούνιο, από το 2004 μέχρι σήμερα. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούνιο ήταν κατά 15.351 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις, ενώ τον Ιούνιο του 2013 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας.

«Η ανεργία παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει» δήλωσε σχολιάζοντας τα δεδομένα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελεί το αποτέλεσμα «στοχευμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες ανέκοψαν την ανοδική εξέλιξη της ανεργίας και γύρισαν τον δείκτη ανεργίας προς τα κάτω».