louketo_high_02.jpg
Στις 35.456 ανέρχονται οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, στα επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έφθασαν τις 49.659 οι διαγραφές, στην τριετία 2011, 2012, 2013.

Όπως τόνισαν, πριν από λίγο, οι υπεύθυνοι των επιμελητήριων της Μακεδονίας και της Θράκης, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο μηδέν. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχ. Ζορπίδης τόνισε πως άνοιξαν επιχειρήσεις που δούλεψαν για ένα με δύο χρόνια κι έκλεισαν, ενώ παλιές επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά. Πρόσθεσε πως το θέμα των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές πρέπει να είναι απόφαση των Περιφεριών.

Παρών στη σύσκεψη των προέδρων των επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, ήταν και ο Κώστας Μίχαλος, πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρά σε οριζόντια μέτρα και φοροεπιδρομή, αλλά σε ανάπτυξη στην πραγματική της διάσταση. «Διαφορετικά φοβάμαι τα χειρότερα», είπε.

Πρόσθεσε πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και εξέφρασε φόρους για νέα μετρα. Ζήτησε να πέσει στο 15% η φορολόγηση των επιχειρήσεων για να αντέξουν την κρίση και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να συζητάμε για σταδιακή μείωση της φορολόγησης», καθώς και μείωση του ΦΠΑ στο 18 %.

Έκανε λόγο για κατακερματισμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για φοροδιαφυγή και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας τον Νοέμβριο ως καταληκτικό μήνα για τα αποθεματικά των ταμείων.

Για το παρεμπόριο είπε πως δεν είναι δυνατό το 20% των προϊόντων να έρχεται από Τουρκία και στην πλευρά της Ελλάδας να υπάρχουν μόλις 24 τελωνειακοί, ενώ στην πλευρά της Τουρκίας 124.