Με τη στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκινούν και φέτος οι εκδηλώσεις του 3ου Thessaloniki Pride –Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που διοργανώνονται από τις οργανώσεις HOMOphonia (Συλλογικότητα για το Pride Θεσσαλονίκης) και ΑΜΚΟ Thessaloniki Pride-Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης.



Οι φετινές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, έχουν σύνθημα «Ώρα για Μας» και εντάσσονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και είναι αφιερωμένες στη νέα γενιά. 

Με βάση τον κεντρικό αυτόν άξονα οι επιμέρους θεματικές της διοργάνωσης αναφέρονται στην ισότιμη μεταχείριση στην εκπαίδευση, στον παιδικό εκφοβισμό, στα παιδιά ομόφυλων γονέων κ.λπ. 

Στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: καλλιτεχνικές δράσεις – θέατρο, εκθέσεις, δημόσιος διάλογος – Pride Forum, η μεγάλη παρέλαση το Σάββατο 21 Ιουνίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης (με εκκίνηση στις 19.30 από την πλ. Λευκού Πύργου), υπαίθρια πάρτι και συναυλίες, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διεκδίκηση. 

Όλες οι εκδηλώσεις του διημέρου έχουν προγραμματιστεί στους χώρους του νέου δημαρχιακού μεγάρου, στην περιοχή Βαλαωρίτου και στην πλατεία Λευκού Πύργου, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν πως περίπου 10.000 άτομα θα συμμετέχουν σ' αυτές.


Η «αυλαία» θα ανοίξει στις 5 το απόγευμα, με έκθεση φωτογραφίας στο δημαρχείο, ενώ οι αποψινές εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα, με street party, στο κέντρο της πόλης.

Αντιδράσεις και αγρυπνίες

To «Thessaloniki Pride» πραγματοποιείται, ωστόσο, εν μέσω αντιδράσεων, καθώς το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση εκκλησιαστικών οργανώσεων στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού του πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.