Πρώτο Eurogroup για τον νέο υπουργό Οικονομικών


Πρώτη εμφάνιση σε συνεδρίαση του Eurogroup για τον νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, οι ευρωπαίοι ομόλογοι του οποίου αναμένεται να του ζητήσουν διαβεβαίωση τήρησης των συμφωνηθέντων.


Στη σημερινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο θα εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ αναμένουν από τον Γκίκα Χαρδούβελη να τους παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες λαμβάνοντας υπόψη ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, αναμένεται να τονιστεί ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί χαρακτηρίζονται επιτεύξιμοι με την επισήμανση ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.

Στη συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα είναι η τελευταία του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, αναμένεται να συζητηθεί ακόμη η πρόοδος σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων που συνιστούν βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση της ευρωζώνης είναι ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα (δηλαδή τα έξι προαπαιτούμενα του Μαΐου και τα έξι του Ιουνίου).

Τέλος, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, στις αρχές Ιουλίου.

Σχόλια