Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, εκπλήξεις φαίνεται πως θα σημειωθούν στις βάσεις των σχολών στα πανεπιστημιακά και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.
Ανοδικά φαίνεται πως θα κινηθούν οι βάσεις σε ήδη υψηλόβαθμα τμήματα (Νομική, Πολυτεχνείο και οικονομικά τμήματα), ενώ πτώση θα σημειωθεί στις ιατρικές, φαρμακευτικές και κτηνιατρικές σχολές, καθώς και σε ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ.
Στις στρατιωτικές σχολές θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Στις σχολές Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Μικρή άνοδος των βάσεων αναμένεται στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας, στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ) και στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού.
Στα ΤΕΙ, τουλάχιστον σε ορισμένα τμήματα (Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Αισθητικής, Κοσμητολογίας και Μαιευτικής), η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων φαίνεται πως οδηγεί σε μείωση του ανταγωνισμού. Αντίθετα, σε τμήματα του 5ου πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) ενδέχεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων, εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων.
Ως προς τις τάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ, ανοδικά φαίνεται πως θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα Νομικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης, Ψυχολογίας Παντείου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΟΠΑ, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και ΤΕΦΑΑ Αθήνας.
Στον αντίποδα, πτωτικές φαίνεται πως θα είναι οι τάσεις για την Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας.
Πάντως, οριστικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα, καθώς ασφαλείς εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν μόνον όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων και κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων με τις προτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 14 Ιουλίου.

(Πηγή: Έθνος του Σαββάτου)