Για επιτυχημένη προεδρία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, από το Ζάππειο Μέγαρο. Όπως είπε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη διέψευσαν όσους ήλπιζαν στην καταστροφή τους.

Ο Α. Σαμαράς μίλησε για μια σημαδιακή προεδρία και αναφέρθηκε στο ότι πριν από δύο χρόνια κάποιοι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ άλλοι στοιχημάτιζαν και τη διάλυση της Ευρωζώνης. Το ίδιο συνέβη και το εξάμηνο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε..Ε από την Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως η ελληνική προεδρία δεν θα ήταν επιτυχής. 

«Τους διαψεύσαμε όλους ως Ελλάδα όταν πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθεροποιήσαμε τη θέση της χώρας στο ευρώ, όταν πετύχαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση» είπε και πρόσθεσε πως η χώρα πλέον βγαίνει στις αγορές και εξέρχεται της κρίσης. 

Τους διαψεύσαμε και ως Ευρώπη, συνέχισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση 67 κρίσιμων πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συμπαράσταση των εταίρων και στα συγχαρητήρια που απέσπασε η ελληνική προεδρία η οποία πέτυχε αξιόλογο έργο με ένα λιτό προϋπολογισμό που δεν ξεπέρασε το 40% των προβλεπόμενων κονδυλίων. 

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας ενισχύθηκε η εμβάθυνση της ΟΝΕ και αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία που ήταν η προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο παραμερίζει τις εσωτερικές ανισότητες και δίνει τη δυνατότητας της ίδιας πρόσβασης για όλες τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. «Πολεμήσαμε την ύφεση και με παρεμβάσεις επιδιώξαμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το σημαντικότερο ήταν πως ανεδείχθη το ζήτημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης ως το κορυφαίο ζητούμενο για την Ευρώπη. 

Παράλληλα, μίλησε για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων, της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, όπως είπε, και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ως ζήτημα ασφαλείας, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάδειξη των θαλάσσιων προοπτικών καθώς όπως είπε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας ταυτίζονται με αυτά της Ε.Ε.. 

Αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.. αλλά και στην στρατηγική περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τη διεύρυνση της Ε.Ε. και για τα νέα υποψήφια μέλη τα οποία όπως υπογράμμισε οφείλουν να σέβονται τις υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα.

Σχολίασε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ψήφισαν κατά της Ε.Ε.. αλλά ζήτησαν μια καλύτερη Ευρώπη. Απαίτησαν όπως είπε, μια Ευρώπη ικανή που να μπορεί να εμπνέει και να λύνει τα προβλήματα του πολίτη, που να είναι σε θέση να μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και να του προσφέρει ασφάλεια.