Με τζαζ και δημοφιλείς μελωδίες από τον κινηματογράφο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το Σάββατο 21 Ιουνίου.

Η νεοσυσταθείσα concert band του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με δύο εμφανίσεις το Σάββατο, στις 12.00 το μεσημέρι στην οδό Αγίας Σοφίας και στις 13.00 στην πλατεία Αριστοτέλους (κοντά στα εκδοτήρια της ΚΟΘ). Το πρόγραμμα των εμφανίσεων περιλαμβάνει μουσική για πνευστά με ήχους από τον κινηματογράφο.

Υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο Κωστής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επίσης, η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής» και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας (ή Ευρωπαϊκής) Ημέρας Μουσικής με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 20.00, στον αίθριο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

Η εκδήλωση γίνεται με την υπόστηριξη του «Folk Art Cafe» και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Την οργάνωση και τον συντονισμό έχει η Αλεξάνδρα Καλέτσαρη, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής» («Association of Jazz & Creative Music»).

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, απλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.