efories_07.jpg
Με διπλή φορολόγηση κινδυνεύουν οι Έλληνες του εξωτερικού, σε περίπτωση που έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα!

 

Υπάρχει ασάφεια γύρω από την αλλαγή της φορολογικής κατοικίας, ενώ παραμένει δύσκολη και χρονοβόρα η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Δεν αποκλείεται, πάντως, να ευθύνονται και οι ίδιοι, καθώς αρκετοί, όταν έφυγαν από την Ελλάδα δεν το δήλωσαν στην αρμόδια ΔΟΥ.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό όταν, στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2013, διαπιστώθηκε ότι στο ηλεκτρονικό έντυπο δεν υπήρχε αντίστοιχο πεδίο που να δηλώνεται το φορολογικό πιστοποιητικό από χώρες του εξωτερικού, ενώ η εκ των υστέρων κατάθεση του φορολογικού πιστοποιητικού θεωρείται εκπρόθεσμη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη. Η βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος διπλής φορολόγησης των Ελλήνων του εξωτερικού, και ειδικότερα: α) αν προτίθεται να τους δώσει αναδρομικά το δικαίωμα να δηλώσουν ότι είναι κάτοικοι του εξωτερικού, με την ταυτόχρονη προσκόμιση κάποιων εγγράφων που θα αποδεικνύουν τη χώρα κατοικίας τους και τη φορολόγησή τους σε αυτή και β) με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδυναμίας στην ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης να υποβάλλονται και μάλιστα σε ετήσια βάση τα φορολογικό πιστοποιητικό και τα λοιπά απαραίτητα δικαιολογητικά από τις χώρες τους εξωτερικού.