Η τελική πρόταση για τη δημιουργία δικτύου τραμ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ημερίδας από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.


Το ΣΑΣΘ συμμετείχε στο ευρωπαϊκό έργο ECOTALE (για το εξωτερικό κόστος των μεταφορών και την ορθολογική κατανομή των χρήσεων γης) εκπονώντας «Ολοκληρωμένη πρόταση δικτύου τραμ στη Θεσσαλονίκη ως μέσου αστικής αναζωογόνησης και μείωσης του εξωτερικού κόστους των μεταφορών»

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, επισήμανε την ανάγκη να διεκδικήσουν όλοι οι φορείς τη δημιουργία ενός δικτύου τραμ για την πόλη, που μαζί με το μετρό θα αλλάξουν ριζικά το χάρτη των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

«Όλες οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις διεκδικούν και διαθέτουν μέσα σταθερής τροχιάς, που αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν τις ανάγκες μετακινήσεων των πολιτών, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έχει μόνον τα αστικά λεωφορεία. Η διεκδίκηση πρέπει να είναι κοινή. Τα κονδύλια υπάρχουν και το ΣΑΣΘ φρόντισε ώστε η πόλη να έχει τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί και να αποκτήσει και τραμ», επισήμανε ο κ. Παλαιστής.

Ο διευθυντής του έργου ECOTALE, Εμμανουήλ Βουγιούκας, παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο στους φορείς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική ομάδα (Χ. Πυργίδης, Ι. Πολίτης, Α. Παπανικολάου) ανέλυσαν όλα τα στοιχεία της διερεύνησης υλοποίησης τροχιοδρομικού δικτύου στην πόλη.

«Το νέο μέσο αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα αναμένονται ωφέλειες από τη μείωση των ρύπων, τη μείωση του χρόνου διαδρομής, τη μείωση του συνολικού εξωτερικού κόστους αστικών μεταφορών και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων», τόνισαν οι επιστήμονες.

Το προτεινόμενο δίκτυο τραμ έχει μήκος 24 χλμ., προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρεις χρονικά φάσεις (έως το 2030) και το κόστος του ανέρχεται στα 20-22 εκατ. ευρώ ανά χλμ. (συνολικό κόστος 515,76 εκ. ευρώ).

Το τραμ μπορεί να εξασφαλίσει υψηλές ταχύτητες μετακινήσεων, υψηλή συχνότητα δρομολογίων και βελτίωση εξυπηρέτησης των μετακινουμένων, αποτρέποντάς τους από τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το τραμ θα έχει συμπληρωματική λειτουργία με το μετρό στη διαδρομή του στο κέντρο της πόλης  αλλά και ότι θα καλύπτει περιοχές της πόλης που δεν θα εξυπηρετούνται από τις επεκτάσεις του μετρό.

Οι συνολικοί αναμενόμενοι επιβάτες ημερησίως θα ανέρχονται σε 172.700, με δυνατότητα να φτάσουν στους 196.300, που σημαίνει ότι ετησίως αναμένεται να μετακινούνται με το τραμ 51.810.000 επιβάτες. Η τιμή του εισιτηρίου μπορεί να είναι κοντά στο 1 ευρώ.

Τα προτεινόμενα δρομολόγια είναι τρία:
  1. ΚΤΕΛ – Ελαιώνες: μήκος 10,8 χλμ., χρόνος απλής διαδρομής 32 λεπτά.
  2. ΝΣΣΘ – Ελαιώνες: μήκος 8,76 χλμ., χρόνος απλής διαδρομής 26 λεπτά.
  3. Πλατεία Ευόσμου – Μίκρα: μήκος 14,3 χλμ., χρόνος απλής διαδρομής 41 λεπτά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «για το δήμο Θεσσαλονίκης, το τραμ είναι η πρώτη προτεραιότητά του για την περίοδο 2014-2020 και είναι η πρώτη πρόταση που θα καταθέσει ο δήμος στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Είναι ψέμα ολκής ότι το τραμ είναι ανταγωνιστικό του μετρό. Όλοι μαζί μπορούμε να το αποκτήσουμε».

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να έχει αντίθετη άποψη για το τραμ, όμως η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρήθηκε πάρα πολλές φορές από οράματα. Είμαι θετικός, αλλά πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι, ώστε να μη μείνει στα χαρτιά, αλλά να γίνει πραγματικότητα».

«Το τραμ θα έχει την πιο ολόθερμη υποστήριξή μας», είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ θετικοί ήταν όλοι οι φορείς της πόλης.