description
Ο Θανάσης Νικολακόπουλος και η ομάδα του από την Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου στήνουν με προσοχή 15 χειρουργικά τραπέζια

στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία "όσο η βελόνα μιας σύριγγας ινσουλίνης" όπως λέει , διορθώνουν βλάβες ματιών όπως αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς, οπές ωχράς κηλίδας, διαβητικής αμφιβληστροπάθειας κ.ά

"Στην αρχή , το 2004 δηλαδή όταν φέραμε αυτή την τεχνική από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα υπήρχε δυσπιστία. Με τόσο μικρά εργαλεία μπορεί να γίνουν πετυχημένες τομές; Κι όμως 10 χρόνια μετά το αποτέλεσμα μάς δικαιώνει. Στην κλινική μας κάνουμε 1300 χειρουργεία το χρόνο. Πέρσι κάναμε 1000. Εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνουμε ένα Διεθνές Θερινό Εργαστήριο που απευθύνεται σε οφθαλμίατρους απ όλο τον κόσμο για να διδάξουμε τη μέθοδο. Φέρνουμε ειδικούς απ όλο τον κόσμο και φυσικά τα εργαλεία. Στήνουμε "live" χειρουργεία κι εκπαιδεύουμε. Είμαστε άλλωστε οι πρώτοι στην Ελλάδα και από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη που εφαρμόζουμε αυτή την τεχνική".

Τα λόγια ανήκουν στον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου , έναν επιστήμονα που αν τον ακούσεις να μιλά για την τέχνη του, για μια στιγμή ξεχνιέσαι πώς ζεις στην Ελλάδα της κρίσης, πώς η Δημόσια Υγεία δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη.

"Υπάρχουν εκπληκτικοί επιστήμονες στην Ελλάδα που ...αυτενεργούν ακόμη και μέσα στην κρίση. Μπορεί να μη φαίνονται δια...γυμνού οφθαλμού στο ευρύ κοινό, αλλά είναι εκεί: Στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλονίκη... Εμείς στην κλινική αν είχαμε ξενοδοχειακή υποδομή θα είχαμε ασθενείς απ όλο τον κόσμο. Τώρα έρχονται από τις γειτονικές ,τις όμορες χώρες: Αλβανία, Σκόπια, Ρουμανία, Βουλγαρία..."

Από τις 16-21 Ιουνίου σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές οφθαλμολογικές κλινικές της Λωζάνης και του Μιλάνο 60 -ο αριθμός είναι περιορισμένος οφθαλμίατροι απ όλο τον κόσμο θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές και παράλληλα θα γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη.

Μία ακόμη αφορμή για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού -που τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της κρίσης κατρακύλησε στην Ελλάδα- μία ακόμη φορά που θα κάνουμε λόγο για το έμψυχο δυναμικό που δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα.

"Εγώ γύρισα από την Αμερική εδώ για να εργαστώ. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Μπορούμε να είμαστε ισάξιοι με τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Όχι μπορούμε.Είμαστε. Κοιτάξτε οι περικοπές δεν πρέπει πια να είναι οριζόντιες. Ας γίνει επιτέλους ένας ποιοτικός έλεγχος για τον καθένα μας. Εδώ στην κλινική του Νοσοκομείου έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις υψηλής ποιότητας ιατρικής χωρίς να μετρήσεις το κόστος, το κόστος των μηχανημάτων, των εργαστηρίων, του ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα..."

Το 4ο Εργαστήριο Εκμάθησης Οφθαλμολογικών χειρουργικών ατραυματικών τεχνικών διεξάγεται από τις 16-21 Ιουνίου

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ

ofthalmiatros_02.jpg
Οι πρωτοποριακές τεχνικές της βιτρεκτομής (υαλοειδεκτομής) αποτελούν είδος χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία παθήσεων του αμφιβληστοειδούς και του υαλοειδούς με τη χρήση τραυματικών μεθόδων ελάχιστης τομής, όπως σε αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς, επιπλοκές χειρουργικής καταρράκτη, ωχράς κηλίδας αλλά και επιπλοκές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

«Η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε Κέντρο Οφθαλμολογικών Χειρουργικών Τεχνικών, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο με την αύξηση του αριθμού των χειρουργείων στην κλινική του ΓΝ Παπανικολάου, όσο και με τη διεθνή συμμετοχή στο Εργαστήριο που διοργανώνουμε. Η συνεργασία με τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές κλινικές της Λωζάνης και του Μιλάνο , αλλά και η συμμετοχή οφθαλμιάτρων από το εξωτερικό για το φετεινό μας πρόγραμμα, αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης οι γιατροί των νοσοκομείων που αυτενεργούν μπορούν να κάνουν πολλά και ν αποδείξουν την υψηλή ποιότητα της επιστήμης τους» εξήγησε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αθανάσιος Νικολακόπουλος

Ιστοσελίδα: www.tvrs.gr