Στο άλλο άκρο, κάποιοι έχουν βαλθεί να καλούν σε “μποϊκοτάζ” του Μουντιάλ – να μη δούμε, λένε, ούτε ένα ματς για να δείξουμε την αντίθεσή μας στις σκοτεινές πτυχές της διοργάνωσης. Αφ’ ενός όμως με το να μη δει κάποιος τους αγώνες στην τηλεόραση δεν καταφέρνει απολύτως τίποτα, αφ’ ετέρου υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι να κάνουμε μποϊκοτάζ – και μάλιστα χωρίς να χάσουμε ούτε ένα ματς. Το παρακάτω κείμενο μου εκανε φοβερή εντύπωση και το αναδημοσιεύω ως εχει:

Ούτε σεντ στους χορηγούς

Ο εχθρός όσων αντιτίθενται στο Μουντιάλ δεν (θα έπρεπε να) είναι το ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα πηγάζει στις πρακτικές της FIFA, της δήθεν μη κερδοσκοπικής διεθνούς οργάνωσης, που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η FIFA χρηματοδοτείται κυρίως με χορηγίες από εταιρίες-κολοσσούς. Οι εταιρίες αυτές ποσώς ενδιαφέρονται αν για τις ανάγκες του Μουντιάλ πεθαίνουν εργάτες στις κατασκευές, μετακινούνται ολόκληρες κοινότητες ιθαγενών, ξεριζώνονται δάση ή δημιουργούνται ασύλληπτα χρέη σε μια φτωχή χώρα. Όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρονται μόνο για την προβολή τους, που (εκτιμούν ότι) θα τους αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Για να πετύχουν τη μέγιστη προβολή, επιβάλλουν τους όρους τους στη FIFA και, μέσω αυτής, στη διοργανώτρια χώρα.

Για παράδειγμα, η FIFA πίεσε την κυβέρνηση της Βραζιλίας να άρει την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα, που είχε θεσπιστεί πριν δέκα χρόνια για την καταπολέμηση της βίας. Με το νέο νόμο, οι πωλήσεις μπύρας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 37% κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Όλως τυχαίως, ένας από τους μεγάλους χορηγούς της διοργάνωσης είναι η αμερικανική εταιρία που παράγει την μπύρα Budweiser.
Μπορούμε σίγουρα να επηρεάσουμε τα πραγματικά τους κέρδη – κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό. Ειδικά το να μην πιει κανείς Budweiser κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και για αρκετό καιρό μετά είναι πανεύκολο (είναι και χάλια μπύρα, εδώ που τα λέμε). Το να μην αγοράσουμε παπούτσια Adidas, είναι επίσης απόλυτα ρεαλιστικός στόχος. Φαντάζομαι ότι για πολλούς το πράγμα δυσκολεύει όταν φτάνουμε στο μποϊκοτάζ των McDonald’s, πόσω μάλλον της Coca-Cola. Αλλά έτσι είναι τα πραγματικά μποϊκοτάζ: λίγο πιο δύσκολα από τα οργισμένα posts στο Facebook και το πάτημα του “off” στο τηλεκοντρόλ.

Ένα βήμα παραπέρα: ούτε σεντ σε όλους τους διαφημιζόμενους

Η FIFA δεν κερδίζει μόνο από τις χορηγίες, αλλά και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που πληρώνουν τα εθνικά κανάλια. Αυτά, με τη σειρά τους, για να πληρώσουν τη FIFA πουλάνε διαφημιστικό χρόνο (ημίχρονο, πριν και μετά το ματς) σε διάφορες εταιρίες, πέραν των χορηγών. Το πόσο επιτυχημένες θα κριθούν αυτές οι διαφημίσεις επηρεάζει έμμεσα αλλά σαφώς την εμπορευματοποίηση του Μουντιάλ. Εδώ η κατάσταση ζορίζει ακόμη περισσότερο για όσους θέλουν να κάνουν πραγματικό μποϊκοτάζ, καθώς θα πρέπει να απέχουν όχι μόνο από την Budweiser, αλλά και από τις αγαπημένες τους εγχώριες μπύρες. Όπως, βέβαια, και από την αγορά αυτοκινήτων, κινητών, τηλεοράσεων και όλων των άλλων ειδών που διαφημίζονται κατά κόρον κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Δεν είναι μόνο η τηλεόραση

Φυσικά το marketing της FIFA, των χορηγών και των υπόλοιπων εταιριών που εκμεταλλεύονται εμπορικά το Μουντιάλ δεν περιορίζεται στην τηλεόραση. Είναι κρίμα να στερηθείς την αγαπημένη σου μπύρα αλλά να συμμετάσχεις, π.χ., στο διαγωνισμό της ζυθοποιίας στο Facebook για ένα εισιτήριο για τον τελικό, μία φανέλα της εθνικής ή οτιδήποτε άλλο. Συνήθως οι διαγωνισμοί αυτοί απαιτούν κάποια κοινοποίηση ή ένα like σε κάποια εφαρμογή. Έτσι η συμμετοχή σου “μετράει” το ίδιο ή και περισσότερο από το να πιεις την μπύρα: διαφημίζεις και την ζυθοποιία και τη FIFA. Ευρύτερα, όσο λιγότερο ασχολείσαι με το Μουντιάλ στα socialmedia, τόσο καλύτερα. Αν το κάνεις, φρόντισε τουλάχιστον να μη χρησιμοποιείς mentions και hashtags (π.χ. @FIFA ή #WorldCup2014). Οι αναφορές αυτές είναι απόλυτα μετρήσιμες και έτσι ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την εμπορική αξία της διοργάνωσης.

Θέμος “Απίκος” Ρίζος

Πηγή:3pointmagazine.gr