Πρόταση προς το ΚΚΕ, προς άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, προς αριστερούς σοσιαλιστές και λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Σαββάτου και της Κυριακής, αναφέρεται πως οι κοινωνικές - πολιτικές συμμαχίες πρέπει να γίνονται στη βάση των μεγάλων μετασχηματισμών: της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, των θεσμών κοινωνικού ελέγχου, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλα εκείνα δηλαδή που αναλυτικά υπάρχουν στο πρόγραμμα του κόμματος.

Με την έννοια αυτή, απευθύνεται κάλεσμα «να παραμερίσουμε τις υπαρκτές, αλλά δευτερεύουσες σε σχέση με τη συγκυρία διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης», με στόχο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».

Ως προς το ΚΚΕ, στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζονται οι πολλές και σημαντικές διαφορές, αλλά αξιολογείται σημαντικότερη η ανάγκη να εκφραστεί από την Αριστερά η πλειοψηφία του λαού που πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική.

Αντίστοιχα καλέσματα, για να παραμεριστούν οι όποιες διαφορές λόγω της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας, γίνονται προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον χώρο της οικολογίας αλλά και σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και δεν "χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια".