vomba_aerodromio_20140627_01Επιχείρηση εξουδετέρωσης για βόμβα 250 κιλών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε κοντά στους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου “Μακεδονία”,

πραγματοποίησε χθες τα ξημερώματα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Όπως έγινε γνωστό, η βόμβα είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια ελέγχων που γίνονται πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση του διαδρόμου προς τη θάλασσα.

Η καταστροφή της βόμβας έγινε με τη μέθοδο της καύσης και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασκευάστηκε ειδικό ανάχωμα για να προστατευθεί η γύρω περιοχή από πιθανή έκρηξη και ωστικό κύμα. Η εξουδετέρωση έγινε νωρίς τα ξημερώματα, ώστε να μην εκτελούνται πτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα περιείχε 79 κιλών ΤΝΤ, γι αυτό επελέγη η απενεργοποίησή της χωρίς ελεγχόμενη έκρηξη, καθώς ήταν πιθανό να προκαλέσει ζημιές στις πίστες του αεροδρομίου.

vomba_aerodromio_20140627_02 

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Το Μάρτιο του 2013, κατά τη διάρκεια εργασιών, βρέθηκαν πάλι δύο παλιές βόμβες, οι οποίες δεν είχαν εκραγεί, σε βάθος 2 ως 2,7 μέτρων, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.