Σε δικαίωση των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν μια ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που καλείται να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να δώσει κατευθύνσεις για τις κινήσεις του κόμματος κατά το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους ΠράσινΟ κ. Τσίπρας έκανε λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες, καθώς και για ένα «ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα, τους δανειστές-δεκανίκια τους και την πολιτική που εφαρμόζουν». Παράλληλα, κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης πως έκαναν τα πάντα «για να αποφύγουν ή έστω να περιορίσουν την ήττα. Άλλαξαν ημερομηνίες, μηχανευτήκαν τα πάντα για να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει, ακόμα και την εκλογική επιχορήγηση την μοίρασαν κατά πως τους βολεύει. Με τα αποτελέσματα του 2009, πέντε χρόνια πριν.» Και ακόμα και τη προηγούμενη των εκλογών, παρά τη νομοθεσία, τηλεοπτικοί σταθμοί της διαπλοκής τρομοκρατούσαν τους πολίτες με ψέματα και χυδαιότητες να μη ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Έκαναν τα πάντα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο λαός μας έδωσε μια πολύ σημαντική, μια ιστορική νίκη, παρά τις αντιξοότητες».Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η νίκη στις ευρωεκλογές αποτελεί δικαίωση των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών και τόνισε ότι «αυτή η δικαίωση, αυτή η ιστορική νίκη, μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Να διεκδικήσουμε τη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή για να κάνουμε το λαό μας αυτοδύναμο, στη προσπάθειά του να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του».
-->

Σε δικαίωση των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν μια ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η ΚΕ καλείται να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να δώσει κατευθύνσεις για τις κινήσεις του κόμματος κατά το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες, καθώς και για ένα «ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα, τους δανειστές-δεκανίκια τους και την πολιτική που εφαρμόζουν». Παράλληλα, κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης πως έκαναν τα πάντα «για να αποφύγουν ή έστω να περιορίσουν την ήττα. Άλλαξαν ημερομηνίες, μηχανευτήκαν τα πάντα για να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει, ακόμα και την εκλογική επιχορήγηση την μοίρασαν κατά πως τους βολεύει. Με τα αποτελέσματα του 2009, πέντε χρόνια πριν.

» Και ακόμα και τη προηγούμενη των εκλογών, παρά τη νομοθεσία, τηλεοπτικοί σταθμοί της διαπλοκής τρομοκρατούσαν τους πολίτες με ψέματα και χυδαιότητες να μη ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Έκαναν τα πάντα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο λαός μας έδωσε μια πολύ σημαντική, μια ιστορική νίκη, παρά τις αντιξοότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η νίκη στις ευρωεκλογές αποτελεί δικαίωση των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών και τόνισε ότι «αυτή η δικαίωση, αυτή η ιστορική νίκη, μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Να διεκδικήσουμε τη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή για να κάνουμε το λαό μας αυτοδύναμο, στη προσπάθειά του να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο, επίσης, για δυνατότητα να βελτιωθούν αδυναμίες «στο κόμμα και τη λειτουργία του, και στο πρόγραμμα και τη σαφήνειά του», καθώς, επίσης, και «στο σχέδιο δράσης για την ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά». 

Εκτίμησε ότι ο λαός αγκάλιασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας. Βλέποντας την προσωπική μας πορεία ως μέρος της προσπάθειας ενός ολόκληρου λαού να ξανακερδίσει την αξιοπρέπεια και το μέλλον του». Μάλιστα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει συμβιβασμούς, λέγοντας: «Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αφήσουμε τις ιδέες, την πολιτική, το πρόγραμμα, τη στρατηγική της κοινωνικής απελευθέρωσης [...]  Αυτό πρέπει να είναι για όλους καθαρό [...] Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει κεντρώος στις θέσεις και αριστεριστής στις συμμαχίες. Θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και τη στρατηγική της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει δύο αλληλοσυμπληρούμενες πτυχές. Πρώτον, όσο κι αν φαίνεται αστείο, να παραστήσει τον αντιμνημονιακό που σκίζει τα μνημόνια κάθε μέρα. Λέγοντας ότι μνημόνιο δεν είναι η κομμένη σύνταξη, το κλειστό νοσοκομείο, οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των τριετιών, το ξεπούλημα της ΔΕΗ [...] Τα μέτρα όμως των μνημονίων που έχουν γίνει καθεστώς, δε θα τα αποφύγουμε, παρά μονάχα αν τα καταργήσουμε. Και αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μα ρητή λαϊκή εντολή

» Το δεύτερο [...] είναι να καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει λέει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά, ότι η κουβέντα περί κουρέματος είναι η απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. Διότι το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο δια του μνημονίου της καταστροφής. Και αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα που θέλει να λύσει το μνημόνιο, δεν είναι παρά ο μοχλός πίεσης για να επιβάλλονται τα μνημόνια». 

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ακόμη πως η κυβέρνηση «είναι κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας των κομμάτων που έχασαν έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος» και πως «δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία». Επίσης είπε ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορούν να διαπραγματευτούν γιατί «έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί σε όλα τα προαπαιτούμενα [...]  Τι θα διαπραγματευτούν λοιπόν;» και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών, λέγοντας: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τα λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί. Να σταματήσετε να παίζετε με το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Και να οδηγήσετε τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο. Κάθε άλλη προσπάθεια, θα είναι προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης. Προσπάθεια συνειδητή, διευκόλυνσης των πιστωτών και ζημίωσης της χώρας». 

Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας: «Τώρα χρειάζεται από εμάς ένα μεγάλο ποιοτικό βήμα. Και το βήμα αυτό είναι η πρόταση για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο. Και ακριβώς γι' αυτό η συζήτηση για την αναγκαία πολιτική συμμαχιών, πρέπει να γίνει σήμερα με ξεκάθαρους πολιτικούς όρους και όλα τα χαρτιά ανοιχτά», είπε και σημείωσε: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία. Είμαστε καταδικασμένοι να γίνουμε πλειοψηφικοί».  

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα για συμπαράταξη σε «όσους μπορούν και θέλουν να συμβάλουν για τους δικούς τους λόγους, με τους δικούς τους υπολογισμούς, στη δύσκολη προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος των μνημονίων», είπε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις: «Με ειλικρίνεια και πολιτική αποφασιστικότητα από την πλευρά μας, απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ. Γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Δεν ζητάμε από κανέναν να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του. Πιστεύουμε όμως ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την νοοτροπία που συντηρεί και αναπαράγει εμφύλιες αντιπαραθέσεις. Καλούμε το ΚΚΕ με τις δικές του αρχές και τις δικές του θέσεις να συμβάλλει στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου. 

» Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτά που μας συνδέουν στα κινήματα, στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, στην ανάγκη να σταματήσουμε την κοινωνική κατεδάφιση, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

» Απευθυνόμαστε στους Οικολόγους Πράσινους. Αυτά μας συνδέουν τόσο στα περιβαλλοντικά, όσο και στα κοινωνικά θέματα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει.

» Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τις προσωπικότητες που ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητά της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη προεδρεία της Κομισιόν. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν [...] Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ξεκάθαρη συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη Δημοκρατική Αριστερά, λέγοντας: «Παρακολουθούμε, τέλος, τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από σημαντικό μέρος παλιών μας συντρόφων, μετά την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ. Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Είχαμε, όμως, προειδοποιήσει για τη λάθος πορεία. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κ. Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι». 

Τα "θέλω" του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η βάση αυτής της συνεννόησης πρέπει να είναι ένα κοινό πρόγραμμα αριστερής διεξόδου. Ένα πρόγραμμα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως: 
• Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.
• Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.
• Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
• Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
• Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
• Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.
• Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.
• Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
• Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
• Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
• Και τέλος η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας».
Ως πρώτο στόχο της συμφωνίας αυτής έθεσε την «πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι την επιβίωσή της μέσα από εκλογή προέδρου της δημοκρατίας».
 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη «να δούμε τις αδυναμίες, να διορθώσουμε τα λάθη» και αναφέρθηκε σε οργανωτική υπόσταση που «υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής μας επιρροής» και «αποτελεσματικότητα των κομματικών μας δυνάμεων που υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους». 

Επίσης, αναφέρθηκε σε δημόσιες εμφανίσεις «με πολλά πρόσωπα και συχνά αντικρουόμενες θέσεις», για δημιουργία εντύπωσης «ότι δεν υπάρχει ενιαία κομματική λειτουργία», καθώς και για «προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς» και πρόσθεσε: «Και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών -με πρώτο αν θέλετε εμένα, ως πρόεδρο του κόμματος. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κρύψουμε αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πρέπει να το επισημάνουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς γκρίνιες και αλληλοκατηγορίες που αντί για λύσεις οδηγούν στην αναπαραγωγή του». 

Επίσης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων του και πως «η λειτουργία των οργανώσεων υπολείπεται και από τις δυνατότητες και από την επιρροή του κόμματος». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι πρέπει «να ανασυγκροτήσουμε τον κομματικό ιστό, με κριτήριο όχι τις εσωτερικές ισορροπίες και τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά τη σύνδεση με την κοινωνία και την πολιτική αποτελεσματικότητα». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι θετικό που σήμερα υπάρχει εισήγηση προς την Κ.Ε. εγκεκριμένη από τη Π.Γ..  Είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα» και έκανε, επίσης, λόγο για «προβλήματα διαθεσιμότητας», «προβλήματα σοβαρότητας και πολιτικής υπευθυνότητας στην υπεράσπιση δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων», «προβλήματα ανάδειξης στελεχών με κριτήρια κομματικά και πολιτικά και όχι εσωκομματικά και παραπολιτικά», «προβλήματα εκφώνησης και επικοινωνίας βασικών μας θέσεων προς τα έξω, προς την κοινωνία». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, με ένα νέο άνοιγμα στον κόσμο με σκοπό την εγγραφή νέων μελών, καθώς, επίσης, και για «ανασυγκρότηση της νεολαίας μας», αλλά και «ανασχεδιασμό για την πολιτική μας στα ΜΜΕ του κόμματος και όχι μόνο». 


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «για να αποτελέσει το πρόγραμμα αποτελεσματικό πολιτικό εργαλείο, θα πρέπει να δίνει ολοκληρωμένες, ριζοσπαστικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα». 

Σημείωσε ότι «η δουλειά της επιτροπής προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να μπει σε συζήτηση. Όχι μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά σε ανοιχτό διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις» και πως «η παρουσίαση του προγράμματός μας πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλο πολιτικό γεγονός» και να «συνδυαστεί με ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία».