Η νέα εποχή της Ελληνικής Αστυνομίας, και ειδικότερα η ψηφιακή και η ηλεκτρονική, αναλύθηκε  από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, χτες σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης.


Το Κέντρο έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία στον 3ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη και ο ρόλος του θεωρείται κομβικός για τον έλεγχο των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Η παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (ΚΟΔΙΣΜΕ) έγινε από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, ταξίαρχο Αλέξανδρο Σούκουλη.

Ο κ. Δένδιας εστίασε την ομιλία του όχι μόνο στο συγκεκριμένο κέντρο αλλά και στις ριζικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και σχηματίζουν, όπως σημείωσε, το νέο υπερσύγχρονο πρόσωπο του Σώματος.

 Τα συστήματα

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέλυσε τα βασικά σημεία των καινούργιων εφαρμογών 

1. Ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότητες που έχει ένα πλήρες Αστυνομικό Τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το Τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη αστυνομικό.

2. Σύστημα ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων (APNR). Προβλέπεται η συνολική μεταρρύθμιση και επέκταση του συστήματος αναζήτησης κλεμμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας οχημάτων με πλαστές πινακίδες.  

3. Σύστημα ανταλλαγής εσωτερικά των εγγράφων ψηφιακά. Σταματά ο εσωτερικός «χαρτοπόλεμος» και θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύστημα μετακίνησης των πληροφοριών, μετάδοσης πληροφοριών μέσα στην Ελληνική Αστυνομία. 

4. Ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης (Ε-ΤAP).  Το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον Αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται το θέμα. 

5. «ΥπτΠ οn line». Ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν. 

6. Επίσης οι γνωστές Υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών, όπου θα γίνει επέκταση των δυνατοτήτων (Ε-Crime). 

Η επέκταση αφορά και την υπάρχουσα δομή του αυτοματοποιημένου συστήματος συνόρων στον Έβρο, του C.O.P. 
7. Το C.O.P. είναι τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο στη διάθεση του αστυνομικού που επιχειρεί. Δίνει τη δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Παράδειγμα, παίρνοντας πληροφορίες το σύστημα αυτό από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών υπάρχει στο ελληνικό κράτος. Στο tablet που θα έχει μπροστά του κάθε αστυνομικός θα μπορεί να έχει πλήρη ανάλυση του χάρτη της περιοχής που επιχειρεί, να έχει πλήρη στοιχεία, παραδείγματος χάριν για τα ρέματα τα οποία βρίσκονται γύρω από την περιοχή των φυλακών τη στιγμή της δραπέτευσης, ώστε να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Γενικά να μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Να λειτουργούν πλέον όλα αυτά συνδυαστικά και να μην χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα. 

8. «Smart Boarders» είναι το ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών και το οποίο απετέλεσε και αντικείμενο της Ελληνικής Προεδρίας. 

9. Συστήματα ανάλυσης, ευρύτερα συστήματα ανάλυσης πληροφοριών, διότι ούτως ή άλλως θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να μπορεί να έχει πρόσβαση ανάλυσης στις ανοιχτές πηγές που υπάρχουν, όπως το Διαδίκτυο, κ.λ.π., όπως έχουν όλες οι Αστυνομίες του κόσμου.